Skip to content

Agrohandelaar DLG opent eiwitoffensief met soldaatvlieg

DLG ambieert in Scandinavië de rol van koploper bij de productie van insectenproteïne.

Enorm Biofactory is bezig met de opzet van een in 2023 te starten fabriek voor de commerciële productie van 11.000 ton proteïne uit de larven van de zwarte soldaatvlieg. Foto: LinkedIn ENORM premium

Enorm Biofactory is bezig met de opzet van een in 2023 te starten fabriek voor de commerciële productie van 11.000 ton proteïne uit de larven van de zwarte soldaatvlieg. Foto: LinkedIn ENORM

Agrohandelsconcern DLG ambieert in Scandinavië de rol van koploper bij de productie van insectenproteïne. Goed voor een klimaatvriendelijkere veehouderij, gelooft de Deense coöperatie. En het potentieel is groot.

Het coöperatieve Deense agrohandelsconcern DLG ziet de potentie van uit insecten gewonnen eiwit en is grootaandeelhouder geworden in Enorm Biofactory. Dit bedrijf is bezig met de opzet van een in 2023 te starten fabriek voor de commerciële productie van 11.000 ton proteïne uit de larven van de zwarte soldaatvlieg. Nieuw is deze vorm van eiwitwinning niet, want anderen gingen Enorm Biofactory al voor. Vrij fors is de productiecapaciteit wel en DLG intensiveert daarmee bovendien de inzet op alternatieve proteïnebronnen, dat wil zeggen ter aanvulling dan wel vervanging van het om diverse redenen omstreden eiwitrijke gewas soja.

Op weg naar onafhankelijkheid van soja

DLG, eigendom van boeren in het thuisland en met een omzet in 2020 van omgerekend tegen de € 7 miljard, investeert tevens in de bouw van een erwtenverwerkende fabriek in Noord-Duitsland en een grasproteïneraffinaderij in Jutland. Zo bekeken is de participatie in Enorm Biofactory de derde zet op weg naar onafhankelijkheid van soja en een klimaatvriendelijkere productie van dierlijke voeding ofwel zuivel en vlees. Alternatieve eiwitbronnen vormen een van de sleutels om de boeren daarbij te helpen, zo luidt de overtuiging van DLG. Het concern is daarom van plan om te zijner tijd de hele productie van Enorm Factory zelf af te nemen en te verwerken in het veevoederassortiment.

Enorm Biofactory

Samen met een groen investeringsfonds en een bankier (Nykredit) steekt de agrohandelaar € 50 miljoen in de fabriek van Enorm Biofactory. De verwerking van de larven resulteert behalve in de proteïne tevens in 2.000 ton vet en 55.000 ton droge biomassa als reststof.

Enorm Bioactory bestaat al sinds 2016, maar de productie draaide tot dusver primair als pilot. Nu echter wordt het een commerciële zaak, die (dus) ook geld moet opleveren. Dat dit gaat lukken hebben de tests van de proteïne in de aquacultuur en de intensieve veehouderij (varkens en pluimvee) laten zien. “De ontwikkeling en de kennis rond insectenproteïne groeit op dit ogenblik explosief. Daarom neemt DLG graag de leidersrol op zich, want we zijn ervan overtuigd dat we nog maar de top van de ijsberg hebben gezien van het potentieel dat de insectenbusiness heeft”, zo meldt COO Jesper Pagh van het agrohandelsconcern.

De ontwikkeling en de kennis rond insectenproteïne groeit op dit ogenblik explosief

In Noord-Duitsland is DLG meerderheidsaandeelhouder van het raiffeisenbedrijf HaGe. Het belang van de Duitse markt blijkt uit het feit dat van de omzet van € 4,3 miljard in 2020 in het segment agribusiness (waaronder dus veevoeders) 50% werd gehaald bij de zuiderburen. De thuismarkt Denemarken staat voor 42% en 8% komt van Zweden. De veevoeders hebben een aandeel van 37% in de omzet van de agribusiness. Bij de rest gaat het om primair akkerbouwproducten (granen, koolzaad, etc.), kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Verder is DLG onder meer actief in de energiesector, waar het in samenwerking met partners het initiatief nam voor de exploitatie van een tankstation voor groene waterstof.

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin