Doorgaan naar artikel

Meelunie bouwt plantaardige-eiwitfabriek in Denemarken

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Eiwittransitie
Foto: Mark Pasveer

Foto: Mark Pasveer

Het Nederlandse agrohandelshuis Meelunie plant de bouw van een fabriek voor de verwerking van tuinbonen tot proteïne in het Deense Hedensted (Jutland).

Het project vergt een investering van ruim € 30 miljoen. De investering wordt mede gedragen door financiële instellingen in Denemarken en mikt op invulling van de groeiende vraag naar hoogwaardige plantaardige proteïnes als alternatief voor vlees en soja. Meelunie ziet de bouw van de fabriek als een duidelijke stap voorwaarts als het gaat om de oplossing van milieuproblemen als ontbossing, ondoelmatigheden in de wereldwijde landbouw en andere klimaat-gerelateerde uitdagingen, zo zet het handelshuis uiteen. “De beperkte beschikbaarheid en geschiktheid van locale alternatieven voor soja is al geruime tijd een rem op de eiwittransitie. Omdat de tuinbouw goed gedijt in niet-tropische klimaten, zoals in Europa en Noord-Amerika, kan deze faciliteit een ware gamechanger worden,” luidt het optimistisch van CEO Marco Heering van Meeulunie, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam.

Deens procedé

Bij de verwerking van de tuinbonen wordt gebruik gemaakt van een door de universiteit van Kopenhagen ontwikkeld procedé. Dit heeft volgens projectleider Gijs van Elst twee voordelen. Ten eerste wordt daarmee de bittere smaak van het product verwijderd, zodat de proteïne een brede inzet kan krijgen in tal van voedingsmiddelen en dranken. Ten tweede is het procédé doelmatiger dan andere waardoor de hele tuinbouw kan worden verwaard zonder dat een restproduct overblijft. Het contract voor de levering van de tuinbonen is al getekend, en wel met de private Deense agrohandelsonderneming Hornsyld Købmandsgaard. Daarbij gaat het om 20.000 ton per jaar waarvoor een areaal van 5.000 hectare nodig is.

Als alles met de nodige vergunningsverlening volgens plan verloopt, kan de bouw dit najaar beginnen en voltooid zijn in 2022.

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin