AgruniekRijnvallei start met dierlijk eiwit in voer

25-03 | Laatste update op 23-05 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

AgruniekRijnvallei is gestart met de verwerking van dierlijk eiwit in gangbaar en VLOG-pluimveevoer.

Het bedrijf ontving het verwerkte dierlijk eiwit (VDE) van Sonac, een onderdeel van Darling Ingredients. Het betreft varkenseiwit van verwerkte bijproducten uit de vleessector. De bijproducten komen van dieren die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie.

Gescheiden productielocaties

De Europese Commissie stemde vorig jaar in met een voorstel om verwerkte dierlijke eiwitten onder voorwaarden weer toe te staan in veevoer. Diermeel van pluimvee mag gebruikt worden voor varkensvoer en diermeel van varkens mag in pluimveevoer. Ook gelatine en colagenen van herkauwers mogen worden toegevoegd aan veevoer voor niet-herkauwers. Voor herkauwers blijft het verbod op diermeel in het voer van kracht, vanwege het risico op BSE (gekke koeienziekte). Het algehele verbod op diermeel werd in 2001 ingevoerd tijdens de BSE-crisis, omdat deze ziekte zich via het voer verspreidde. Doordat AgruniekRijnvallei gescheiden productielocaties voor de verschillende diersectoren heeft, kan het bedrijf zonder extra investeringen verwerkt dierlijk eiwit toepassing in pluimveevoeders.

Enerzijds draagt het bij aan het sluiten van kringlopen en anderzijds zorgt het voor een kostenbesparing

Kippen zijn omnivoren en hebben, naast plantaardig voedsel, ook dierlijk voedsel nodig. Kippen kunnen dierlijk eiwit beter verteren dan plantaardig eiwit. Dat zorgt voor minder onverteerde delen en een goede darmflora. Commercieel directeur Johan Schuttert: “AR heeft alles op alles gezet om verwerkt dierlijk eiwit te kunnen gaan gebruiken. We zijn trots dat deze inspanning ertoe geleid heeft dat AR als eerste mengvoerleverancier is gestart met de inzet van deze waardevolle grondstof. Enerzijds draagt het bij aan het sluiten van kringlopen en anderzijds zorgt het voor een kostenbesparing.” De coöperatie onderzoekt de mogelijkheden van dierlijk eiwit in varkensvoer en biologisch voer.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman


Beheer