AH breidt assortiment plantaardige kaas uit

14-06 | |
De verkoop van plantaardige kaas neemt toe, maar is met een omzet van € 5 miljoen slechts een fractie van de totale kaasverkoop in Nederland. Foto: ANP
De verkoop van plantaardige kaas neemt toe, maar is met een omzet van € 5 miljoen slechts een fractie van de totale kaasverkoop in Nederland. Foto: ANP

Albert Heijn heeft zijn assortiment plantaardige kazen flink uitgebreid.

Vanaf deze week liggen er diverse nieuwe producten in de schappen. Signature Foods introduceert Heks’nkaas en Groupe Bel komt met vier plantaardige kaasvariaties onder het nieuwe merk Nurishh. Westland Kaas kondigde eerder al aan, in samenwerking met Those Vegan Cowboys, met plantaardige roomkaas te komen onder merk WildWestLand. Ook deze producten liggen vanaf deze week in de schappen van AH.

Doorbraak voor vegan kaas

Het is volgens lobbyorganisatie ProVeg voor het eerst dat bekende kaasmerken vegan opties introduceren. ProVeg verwacht dat dit een doorbraak betekent voor vegan kaas in Nederland. Uit consumentenonderzoek door ProVeg blijkt dat meer keuze in plantaardige kaas bovenaan het wensenlijstje staat van de consument die plantaardige producten koopt. Met uitbreiding van het assortiment plantaardige kaasalternatieven bij AH groeit het totale assortiment met ruim de helft.

Ondanks een forse groei in de afgelopen twee jaar vertegenwoordigen de supermarktverkopen van vegan kaas een markt van een bescheiden € 5 miljoen. Dit is nog slechts een fractie van de totale kaasverkopen in Nederland.

Weinig eiwit

Veel ondernemingen zijn druk bezig om nieuwe recepten te ontwikkelen voor de productie van plantaardige kaas. Eerder dit jaar raadde de Consumentenbond het vervangen van kaas door plantaardige kaas nog af. Geen van de zes door de bond bekeken vegan-kazen had een gezonde samenstelling. Veel verzadigd vet en weinig eiwit maken de producten volgens de consumentenbond ongezond.

Geen van de zes door de Consumentenbond bekeken vegan-kazen had een gezonde samenstelling

Het ging hier niet specifiek om de hierboven genoemde producten, maar een blik op de ingrediënten van de nieuwe producten bevestigt wel het door de bond geschetste beeld. Al de nieuw geïntroduceerde producten bevatten kokos- en/of koolzaadolie en zetmeel, al dan niet gemodificeerd. Zowel Heks’nkaas Vegan als de kaasplakken van Nurishh bevatten per 100 gram slechts 0,5 gram eiwit. De kruidenroomkaas van WildWestand bevat per 100 gram 1,6 gram eiwit.

Willem VeldmanBeheer