Skip to content

AH doet jaar na aankondiging plastic zakjes in de ban

Supermarktketen Albert Heijn heeft vanaf vandaag geen gratis plastic zakjes meer op de groente- en fruitafdeling.

Albert Heijn vervangt plastic hemdzakjes voor een nylon alternatief. - Foto: Albert Heijn premium

Albert Heijn vervangt plastic hemdzakjes voor een nylon alternatief. - Foto: Albert Heijn

Supermarktketen Albert Heijn (AH) heeft vanaf vandaag geen gratis plastic zakjes meer op de groente- en fruitafdeling. Dat scheelt volgens de supermarkt 130 miljoen zakjes.

In plaats van de plastic zakjes kunnen klanten nu een wasbaar nylon zakje kopen. Dit bespaart volgens de supermarktketen 700 kilo plastic per dag, 350.000 zakjes. De nieuwe zakjes zijn tientallen keren her te gebruiken volgens de persvoorlichting. De plastic hemdzakjes zullen nog niet helemaal uit de AH verdwijnen. Op de bakkerijafdeling kunnen consumenten nog wel gebruik blijven maken van de zakjes.

Kapotte zakjes

De supermarkt kondigde vorig jaar al aan de plastic zakjes in de ban te doen. Toch komt het er nu pas van doordat er problemen waren met de kwaliteit van de nylon tasjes. De tasjes gingen snel kapot. De supermarkt is nu klaar voor de omschakeling. Toch klinkt er hier en daar ook commentaar op de duurzaamheid van het tasje. Nylon wordt ook gemaakt van fossiele grondstoffen en verbruikt veel water bij de productie hiervan. Toch vindt AH dit een betere optie omdat deze zakjes niet na één keer gebruiken weggegooid worden.

Alternatieven

AH lanceerde afgelopen maand zijn verpakkingsvrij boodschappenconcept. Ook andere supermarkten stoppen langzaam met de gratis plastic zakjes. LIDL deed dat als een van de eerste en Aldi stopte afgelopen jaar met de zakjes. Jumbo en PLUS bieden naast gratis plastic zakjes ook alternatieven aan zoals papieren zakken.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin