AH lanceert eigen verspillingsapp landelijk

05-09 | |
Albert Heijn rolt anti-verspillingsapp Overblijvers landelijk uit. - Foto: Albert Heijn
Albert Heijn rolt anti-verspillingsapp Overblijvers landelijk uit. - Foto: Albert Heijn

Albert Heijn breidt de eigen voedselverspillingsapp Overblijvers uit. In alle winkels in Nederland kunnen consumenten overgebleven producten aan het einde van de dag ophalen.

Begin dit jaar startte AH met het testen van de app, waarmee klanten een pakket met overgebleven producten op kunnen halen voor een gereduceerd tarief. De winkelketen startte hiermee in tien winkels. Door het succes wordt Overblijvers nu landelijk uitgerold. In alle winkels, ook van AH To Go, kunnen Overblijvers-pakketten aangeboden worden. De Overblijvers-app wordt gekoppeld aan het AH-account van de consument. Bij AH is er keuze uit drie verschillende pakketten: Verassing, Vegetarisch en Bakkerij.

4,5 miljoen kilo besparen

Met Overblijvers verwacht de supermarkt 4,5 miljoen kilo extra voedsel te besparen. Andere acties om voedselverspilling tegen te gaan, zoals de Verspil-me-niet groente- en fruitzakjes en Brood van Gisteren, worden ook geïntegreerd in Overblijvers. Uiteindelijk wil AH de voedselverspilling met 50% verminderen in 2030 ten opzichte van 2015.

Concurrent Too Good To Go

Overblijvers is het antwoord van AH op Too Good To Go. In 2018 werd de Deense app geïntroduceerd in Nederland. Sindsdien zijn er 5,2 miljoen pakketten verkocht. AH had een samenwerking met Too Good To Go voor stationlocaties, maar heeft dit nooit integraal ingevoerd. Er zijn AH-franchisers die wel pakketten aanbieden bij de verspillingsapp. Vrijwel alle andere grote supermarkten, met uitzondering van Aldi, maken gebruik van de Deense app. In het radioprogramma Geld of je leven van NPO Radio 1, vertelt CEO Geertje Zeegers van Too Good To Go Nederland: “Je bent pas een serieuze app als mensen je gaan kopiëren. In het buitenland zie je ook dat grote retailers een eigen initiatief hebben en ons er soms naast. Dat is prima, ik ben allang blij dat er aandacht is voor voedselverspilling.”

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer