Doorgaan naar artikel

AH vraagt meer dan 1 ster Beter Leven

Geüpdatet op:
Pluimvee
Nieuws
Sustainable food
Vleeskuikens voor de productie voor Beter Leven-keurmerk 1 ster zijn van een trager groeiend ras en krijgen afleidingsmateriaal in de vorm stro. Foto: Diederik van der Laan

Vleeskuikens voor de productie voor Beter Leven-keurmerk 1 ster zijn van een trager groeiend ras en krijgen afleidingsmateriaal in de vorm stro. Foto: Diederik van der Laan

Met het nieuwe Beter voor Kip, Natuur & Boer-programma dat Albert Heijn deze week aankondigde, vraagt de supermarktketen voor de aanpassing van zijn kipassortiment van pluimveehouders meer dan minimaal 1 ster Beter Leven.

Bovenop de eisen van minimaal 1 ster Beter Leven-keurmerk verlangt AH dat vleeskuikenhouders extra stappen zetten om hun bedrijfsvoering verder te verduurzamen, wat beter is voor klimaat en biodiversiteit. Zo streeft AH ernaar dat de pluimveehouders die leveren binnen dit concept van 2025 100% zelfvoorzienend zijn in hun stroombehoefte. AH start volgend jaar met een programma voor het duurzaam opwekken van stroom bij de boeren via zonnepanelen of wind.

Eiwit in het kippenvoer

Ook streeft AH naar 100% bekende herkomst van alle voercomponenten en wil het verdere verduurzaming van eiwit in het kippenvoer. Daartoe zal een programma worden uitgewerkt om te bepalen welke eiwitbronnen het meest geschikt zijn om de impact op de omgeving te verminderen. Mogelijk leidt dat ertoe dat pluimveehouders voer met een andere voersamenstelling zullen moeten gaan voeren. Daarnaast wordt een CO2-reductietraject gestart met als doel minimaal 15% reductie te behalen in 2030 (t.o.v. 2018).

Uitstoot van fijnstof en ammoniak

Door de overgang naar scharrelkip met 1 ster Beter Leven-keurmerk zullen bedrijven de uitstoot van fijnstof en ammoniak met zo’n 50% verminderen, zo verwacht AH. “Omdat er minder kippen op het bedrijf aanwezig zullen zijn”, zegt het bedrijf in antwoord op vragen van het vakblad Pluimveehouderij. Op gebied van dierenwelzijn komt de lat voor pluimveehouders wat hoger te liggen dan de eisen van Beter Leven 1 ster (maximaal 10 dieren/m2, strobalen, graan strooien, daglicht toetreding, overdekte uitloop).

Monitoringssysteem

Zo zullen van individuele kippen gezondheids- en welzijnsaspecten worden beoordeeld. Albert Heijn ontwikkelt hiervoor, samen met slachterij Plukon, een monitoringssysteem. “Hierin wordt informatie over de diergezondheidsstatus vastgelegd. Ook worden zogenaamde key welfare indicators in ogenschouw genomen waaronder het optreden van voetzoollaesies en loopgedrag”, aldus AH. “Het systeem heeft tot doel om pluimveehouders die met Albert Heijn samenwerken te laten leren om de prestaties op gebied van diergezondheid en dierenwelzijn continu te kunnen verbeteren.” Plukon voert de monitoring uit.

200 pluimveehouders nodig

Het Beter voor-programma biedt voordelen voor de kip, de natuur en de boer. Tot de voordelen voor de natuur noemt AH onder meer dat kippenmest 100% circulair wordt verwerkt. Op de vraag hoe dat in zijn werk gaat, antwoordt AH: “Pluimveemest wordt aangewend als meststof of als energiebron in bijvoorbeeld vergistings- of elektriciteitscentrales, waarna de mineralen weer toepassing krijgen in de landbouw.”

Op basis van te verwachten verkoopvolume van de Albert Heijn-winkels denkt AH 200 pluimveehouders nodig te hebben voor het Beter voor-programma. Omdat Albert Heijn afscheid neemt van de Goed Nest Kip, zullen naar verwachting vleeskuikenhouders die nu kuikens volgens dat concept houden, overstappen naar het strengere Beter voor-programma.

Extra kosten vergoed

De supermarktorganisatie gaat met die 200 vaste pluimveehouders en met slachterij/verwerker Plukon Food Group een exclusieve samenwerking aan. “Langetermijnafspraken en een gezond verdienmodel vormen de basis voor verdere continuïteit”, schreef AH begin deze week in het persbericht. “Het wederzijds vertrouwen en de langetermijnsamenwerking met afnamegarantie vanuit Albert Heijn maken investeringen in de toekomst van de bedrijven mogelijk.” In het persbericht staat ook dat de extra kosten voor het Beter voor-programma worden vergoed aan de boeren via de inkoopprijs.” Over de hoogte van die extra kosten doet AH geen mededelingen. “Het is duidelijk dat er extra kosten zijn. Deze worden in samenspraak met betrokken marktpartijen afgestemd.”

Albert Heijn gaat het Beter voor Kip, Natuur & Boer-programma verder vorm geven in lijn met de eerder gestarte Beter voor-programma’s voor varken en koe (zuivel).

Snel delen

Image
Hans Bijleveld

Redacteur Pluimveehouderij

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin