Ahold Delhaize scherpt klimaatdoelstellingen aan

29-11-2022 | |
Ahold Delhaize
De klimaatdoelstellingen van Ahold Delhaize volgen kort op de aanscherping van de reductiedoelen van dochterbedrijf Albert Heijn. - Foto: ANP

Ahold Delhaize heeft doelstellingen geformuleerd om de komende jaren duurzamer te worden. De supermarktketen maakte op dinsdag 29 november bekend dat de CO2-uitstoot van de hele keten in 2030 met minstens 37 procent moet zijn teruggebracht. Tegen 2050 zou deze op 0 moeten uitkomen.

Volgens het concern zijn de klimaatdoelstellingen in overeenstemming met de doelstelling van de VN om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad te houden. Ahold Delhaize zegt als referentiejaar voor de reductiedoelstelling 2020 te hanteren.

Afspraken met leveranciers

“De uitstoot van de producten die onze duizenden leveranciers en boeren aan ons leveren moet omlaag. We maken afspraken met leveranciers als Unilever, Procter & Gamble en Coca-Cola dat zij ook doelstellingen hebben die in lijn zijn met de 1,5 graad”, zegt een woordvoerder.

Ahold Delhaize zegt ook targets te hebben voor zijn eigen bedrijfsvoering. Tegen 2030 wil het concern de uitstoot van transport, energieverbruik en koelingen in de winkels met de helft hebben teruggebracht. Tegen 2040 zou het bedrijf klimaatneutraal moeten zijn.

Reductie Albert Heijn

De klimaatdoelstellingen volgen kort op de aanscherping van de reductiedoelen van dochterbedrijf Albert Heijn. Albert Heijn wil de CO2-uitstoot in de toeleveringsketen met 45% verminderen in 2030.

Milieudefensie niet tevreden

Milieudefensie stelt in een reactie dat Ahold Delhaize “goochelt met cijfers” en dat de uitstootreductie veel lager is. De organisatie stelde dat verschillende bedrijven, waaronder Ahold Delhaize, te kort schieten in de klimaatdoelstellingen. Dit komt volgens de milieuorganisatie omdat het bedrijf met een ander basisjaar heeft gerekend, namelijk 2020 in plaats van 2018. “Met dit nieuwe klimaatplan maakt Ahold Delhaize zich juridisch nog kwetsbaarder en gaat het door met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering”, meent Milieudefensie.

Medeauteur: Alieke Hilhorst

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer