AI zorgt voor piekje in kuikenaanbod

01-09 | |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

De markt verloopt zoals de prijs van de vrije kuikens aangeeft: vlak. De kooplust van slachterijen is de komende weken minder, of in ieder geval de bereidheid om meer voor het kuiken te betalen.

Vogelgriep verstoort de planningen. Omdat er niet uitgeladen mag worden, worden stallen in getroffen gebieden vroeg geladen. Door het naar voren halen van leveringen is het aanbod volgende week naar verwachting groter dan gepland. De behoefte aan extra dieren neemt dan af, waardoor de Barneveldse notering voor vrije kuikens volgende week blijft staan op € 1,19 tot € 1,21 per kilo levend gewicht.

Belgische noteringen stijgen

Opvallend is dat de Belgische noteringen wel stijgen. Vrije kuikens in Deinze plussen deze week een cent en komen daarmee op € 1,26 tot € 1,28 per kilo. De contractnotering ABC stijgt zelfs 2 cent naar € 1,26 per kilo. Het komt voor pluimveehandelaren niet als verrassing. De wens om te verhogen in Deinze was er vorige week al. Toen lukte het niet, nu dus wel.

Prijshoudende noteringen

Het is een plus die de Nederlandse markt wellicht nog voor de boeg heeft. Als de planning niet was verstoord, waren de noteringen in ons land mogelijk ook gestegen. De kuikens die naar voren gehaald worden, verdwijnen over een paar weken uit de planning. Dan kan het aanbod juist weer krap uitpakken. Voor nu lijkt er echter niet meer in te zitten dan prijshoudende noteringen.

Prognose: stabiele prijs

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer