Doorgaan naar artikel

Akkerbouw Nedersaksen meer in natuurbehoud

Aardappeloogst in Nedersaksen. Foto: Henk Riswick

Aardappeloogst in Nedersaksen. Foto: Henk Riswick

De akkerbouwers in Nedersaksen houden zich steeds intensiever bezig met natuurbehoud en maatregelen om hun activiteiten daarop af te stemmen.

Dat constateert de Landbouwkamer van de Duitse deelstaat in haar berichtgeving over het verloop en de resultaten van de teelt in het afgelopen seizoen. Daarnaast zorgt met name ook de klimaatverandering voor uitdagingen. De Landbouwkamer heeft bij het aangaan van deze uitdagingen een rol met de opzet van talrijke projecten.

Droogte

Het seizoen was los daarvan voor het derde jaar op rij te droog, vooral het voorjaar. Navenant waren de gevolgen voor de opbrengsten, al naar gelang de standplaats en de regio. De Landbouwkamer schat het neerslagtekort op tussen de 120 en 450 liter per vierkante meter. De coronapandemie bracht met name voor de groente- en fruitteelt problemen met zich mee, zoals bij de personeelsvoorziening en de afzetwegen.

Aardappelteelt

De aardappelteelt kreeg het voor de kiezen met de bijna stilgevallen fritesafzet. Nedersaksen heeft een aandeel van 45% in het Duitse aardappelareaal. Bij de teelt op zich was sprake van een normaal seizoen, waarin wordt gerekend op een opbrengst die in lijn staat met het meerjarig gemiddelde: 4,8 miljoen ton van 123.200 hectare.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin