Doorgaan naar artikel

Akkerbouw positief over steun voor aardappelsector

Foto: ANP

Foto: ANP

Brancheorganisatie Akkerbouw (BO) is positief over de € 50 miljoen steun die het kabinet op woensdag 15 april toezegde voor de door de coronacrisis getroffen aardappelsector.

BO-directeur André Hoogendijk: “Het kabinet steekt met deze regeling een hand uit om telers te ondersteunen en voedselverspilling tegen te gaan. Wij gaan aan de slag met het ministerie van LNV om de regeling uit te werken, zodat de sector er zo snel mogelijk gebruik van kan maken en de aardappelen zo goed mogelijk kunnen worden verwerkt.”

Voor telers met fritesaardappelen in bewaring

De compensatieregeling is bedoeld voor telers met fritesaardappelen in de bewaring. Het gaat om zo’n 1.500 ondernemers die gespecialiseerd zijn in de lange bewaring. Zij hebben naar schatting 1,5 miljoen ton aardappelen liggen, waarvan ongeveer 1 miljoen ton niet regulier kan worden verwerkt. De schade bedraagt € 150 tot € 200 miljoen. Het overschot komt door grote vraaguitval in de horeca door de maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Sectorspecifieke aanvulling op noodpakket

De compensatieregeling is een sectorspecifieke aanvulling op het noodpakket van maatregelen voor ondernemers dat het kabinet heeft gepresenteerd. De vergoeding wordt gebaseerd op de restvoorraad van 1 miljoen ton aardappelen en bedraagt 40% van de marktwaarde over de periode van september 2019 tot en met februari 2020. De totale vergoeding per bedrijf wordt geplafonneerd, om ervoor te zorgen dat alle bedrijven die aanspraak maken ook daadwerkelijk steun kunnen ontvangen.

Ook steun voor sierteelt en voedingstuinbouw

Naast de regeling voor de fritesaardappelen is ook een sectorspecifieke regeling aangekondigd voor de sierteelt en de voedingstuinbouw. Beide regelingen worden uitgevoerd door RVO.nl.

Dagelijks overleg

BO Akkerbouw heeft minister Schouten op 20 maart gevraagd om ondersteuning vanwege de noodsituatie in de aardappelsector. De afgelopen weken heeft een kernteam van de BO met haar leden LTO Nederland, NAO, VAVI en NAV vrijwel dagelijks overlegd met het ministerie van LNV over een compensatieregeling. “De totstandkoming van deze regeling is een teamprestatie van onze leden met brede ondersteuning vanuit individuele akkerbouwers”, zegt Hoogendijk.

Beheer
WP Admin