Alarmerend of business as usual in melkveehouderij?

04-11-2020 | |
Foto: Canva/Ralf Liebhold
IMG_Melk-geld-Canva

Wat veel melkveehouders ervaren en wat accountants al tijden signaleren, is nu door WUR-onderzoekers bevestigd.

De financierbaarheid van de melkveehouderij verslechtert, het inkomen daalt en steeds minder veehouders kunnen structureel alle kosten dekken en investeren in ontwikkeling van hun bedrijf. Een derde van de bedrijven moet voor 2030 stoppen wegens te slechte financiële resultaten, een op de zes stopt om andere redenen. Nu kan nog 31% van de bedrijven alle lasten betalen en op tijd investeren, dat aandeel daalt naar 27%.

Oorverdovende stilte in melkveehouderij

Dan zouden toch alarmbellen af moeten gaan? Het blijft echter oorverdovend stil. Misschien komt dat wel doordat dit voortzetting is van iets wat al decennia gaande is. Elke 15 tot 20 jaar halveert het aantal veehouders en groeien de blijvers zowel in dieraantal als productie per dier. Uitholling van de bedrijven is jaren al gaande.

De gemiddelde financiering is opgelopen van pakweg 80 cent per kilo melk in 2002 naar € 1,04 nu. En dan is de rente nog op bijna nul-niveau, tenminste voor de betere bedrijven. Zodra risico-toeslagen in zicht komen, stijgt de rente hard en is de financierbaarheid nog meer in het geding; een zichzelf versterkend mechanisme.

Kostprijs Nederlandse melkveehouderij sneller omhoog

In Nederland stijgt de kostprijs sneller dan elders in Noordwest-Europa. De voordelen van de Nederlandse melkveehouders slinken daardoor in rap tempo. als deze al niet nadelen geworden zijn. Dat gaat nog meer druk zetten op aantal bedrijven, koeien en melkplas dan menigeen inschat.

De geëigende oplossingen als samenwerken en gezamenlijke inkoop komen weer eens om de hoek. Maar dat zet echt geen zoden aan de dijk. Het wordt dus: survival of the fittest, weer een halvering in 20 jaar. Dus in 2050 nog 5.000 melkveehouders met gemiddeld 240 koeien en hoogstens een gelijke melkplas.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Bodde
Robert Bodde Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.