Skip to content

Albert Heijn: anoniem inzicht in milieuprestatie teler

Updated on:
Nieuws
Retail
Foto: Ton van der Scheer

Foto: Ton van der Scheer

Albert Heijn krijgt anoniem inzicht in milieuprestaties van groente- en fruittelers. Daarmee lijkt AH af te wijken van andere partijen.

Albert Heijn-telers zijn dit jaar verplicht hun middelenregistratie bij te houden via een online registratie van softwareleverancier AgroVision. Via de vaste leveranciers van groente en fruit, zoals Bakker Barendrecht en Vogelaar, is voor Albert Heijn het aantal milieubelastingspunten per teelt of teler in te zien. Volgens een woordvoerder van Albert Heijn zijn de teeltgegevens van de bedrijven anoniem voor de supermarktketen.

Telers worden ‘in principe’ niet uitgesloten vanwege hun resultaten, stelt een woordvoerder. “Wel is het voor Albert Heijn mogelijk om gewassen, regio’s en teeltseizoenen met elkaar te vergelijken, op basis van anonimiteit.”

Wat voor opdracht Albert Heijn de vaste leveranciers zoals Bakker Barendrecht geeft over de selectie van telers, is niet duidelijk. De winkelketen wil namelijk wel de mogelijkheid hebben met telers in gesprek te gaan om te zien of ze hun milieu-impact verder omlaag kunnen brengen.

Data binnen Milieukeur beschikbaar

Stichting Milieukeur is eigenaar van de teeltdata van telers gecertificeerd met duurzaamheidskeurmerk PlanetProof. Volgens een woordvoerder is deze data alleen intern binnen de stichting inzetbaar om te bezien of de teeltcriteria voldoende werken. “Voor de hele keten is het certificaat een borging. Alleen Stichting Milieukeur heeft inzicht in de milieuscores uit checklisten. Verder niemand.”

Daarmee lijkt de data dichter bij de telers te blijven en niet in de keten gedeeld te worden, anoniem of van benoemde bedrijven.

Nulmeting bij Lidl-telers

Supermarktketen Lidl lijkt op het punt van teeltgegevens juist verder te gaan. De keten heeft inzicht in de prestaties van zijn individuele telers en bij 20 telers is in 2017 een nulmeting gedaan. Lidl verwacht van de telers dat ze vanaf de nulmeting tot dit jaar stappen zetten in verduurzaming, ook als dat beoogde niveau hoger is dan PlanetProof. Dat liet de keten eerder weten.

Lidl sluit niet uit telers uit te sluiten als onvoldoende vooruitgang wordt geboekt. De teeltbegeleiding van Lidl-telers kan komen van Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM).

Lees ook: PlanetProof verwacht wijziging milieunorm middelen

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin