Aldi Nederland stapt over op Beter Leven-kip

01-06 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Aldi is de vijfde grote supermarktketen die kip met minimaal 1 ster Beter Leven aanbiedt.

Aldi Nederland gaat in 2023 over op een verse kip met minimaal 1 ster volgens het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Aldi is daarmee de vijfde grote supermarktketen die deze stap zet. Marktleider Albert Heijn maakte eerder dit jaar bekend dat alle verse kipproducten minimaal 1 ster Beter Leven zullen hebben in 2023. Datzelfde geldt voor Jumbo, Lidl en Plus.

Eind 2021 hebben alle kipvleeswaren van Aldi al minimaal 1 ster Beter Leven. Die ster kenmerkt zich onder meer door meer ruimte in de stal en een overdekte uitloop.

Vijf supers goed voor 80%

De vijf supermarkten die overstappen hebben op basis van hun totale omzet een marktaandeel van bijna 80% volgens marktonderzoekers Nielsen en IRI. Plus is lid van inkoopcombinatie Superunie en binnen deze organisatie de grootste keten met een marktaandeel van 6,7%. Alle leden van Superunie samen zijn goed voor ruim 27% marktaandeel. Andere supermarkten binnen Superunie hebben in ieder geval een deel van hun kipassortiment eveneens voorzien van 1 ster Beter Leven of gaan dat doen.

Belangrijke stap

Dat nu ook Aldi overstapt is opnieuw een belangrijk signaal. De Duitse discounter heeft een marktaandeel van rond 5,5% van de totale supermarktomzet. De eveneens Duitse discounter Lidl is goed voor bijna het dubbele met 10,7 % volgens Nielsen. Juist goedkoper vlees, zeker niet alleen bij discounters, was tot nu toe minder vaak voorzien van het Beter Leven-keurmerk.

De Dierenbescherming (eigenaar van het Beter Leven-keurmerk) noemde in april de aankondigingen van de eerste vier ketens een ‘enorme kentering in de markt’. Ook Wakker Dier is verheugd over de stap die nu ook door Aldi is gezet.

Forse operatie

Onduidelijk is vooralsnog wel in hoeverre er in 2023 voldoende kip met minimaal 1 ster beschikbaar zal zijn. Als alle supermarkten overstappen, is dat een forse operatie. Zo staan de pluimveehouders die stallen moeten aanpassen nog voor forse uitdagingen. Er moeten kosten gemaakt worden voor aanpassingen zoals de overdekte uitloop. Ook kan de ruimte rond stallen niet overal benut worden voor een uitloop. En als er vergunningen aangepast moeten worden, is dat momenteel lastig vanwege de stikstofbeperkingen waar nog steeds geen echte oplossing voor is.

Vlees & merken: Food&Agribusiness zet informatie over vlees als merk of concept op een rij. Ga naar FoodAgribusiness.nl/vlees-merken

Esselink
Wim Esselink RedacteurBeheer