Skip to content

Aldi Nord en Aldi Süd verhogen prijzen in Duitsland

Duitse discounters Aldi Nord en Aldi Süd gaan hun winkelprijzen flink verhogen.

Foto: ANP premium

Foto: ANP

De Duitse discounters Aldi Nord en Aldi Süd gaan hun winkelprijzen flink verhogen. Het gaat om circa 160 artikelen, inclusief alle varianten gaat het om ongeveer 400 artikelen. Dat komt neer op circa 10% van het totale assortiment. Dat meldt het gezaghebbende vakblad Lebensmittel Zeitung (LZ).

Oorzaak voor de prijsverhoging zijn hogere kosten die de producenten in rekening brengen. Inkopers van supermarkten, met beide Aldi’s gezamenlijk niet in de laatste plaats, geven daar doorgaans stevig tegengas. De situatie is echter dermate uitzonderlijk door de oorlog in Oekraïne dat ook bestaande contracten niet meer heilig zijn. Vorige week werd al bekend dat grote slachtconcerns in Duitsland een crisisopslag invoeren. Producten als zonnebloemolie zijn ongekend in prijs gestegen door de oorlog, omdat Oekraïne een belangrijke leverancier is.

Koffie en bakproducten

Koffie is een van de producten die fors in prijs stijgen. Een pak van het Aldi-koffiemerk Amaroy wordt 60 cent duurder, volgens LZ. Biologische koffie wordt een euro per pak duurder. De prijsverhogingen variëren van 10 cent tot meer dan een euro per product. Producten die duurder worden, omvatten onder meer bakwaren, zoute snacks en diepvriesproducten, maar ook drogisterijartikelen en wasmiddelen. Volgens LZ is sprake van een forse omslag in de verhouding tussen producent en supermarkt. Inkopers lopen nu zelfs het risico dat ze geen producten krijgen als ze geen hogere prijzen betalen.

Grootste discounter

In Duitsland zijn beide takken van de discounter actief, Aldi Nord vooral in Noord-Duitsland, Aldi Süd heeft de zuidelijke helft van Duitsland als werkgebied. Samen zijn de Aldi’s de grootste discounter van Duitsland, voor Lidl.

De Nederlandse Aldi’s vallen onder de vlag van Aldi Nord. Volgens een woordvoerder van Aldi Nederland gaat het om prijsverhogingen in Duitsland. Voor prijsstijgingen in Nederland verwijst de woordvoerder naar supermarktkoepel CBL.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin