Doorgaan naar artikel

Alle grote varkensslachterijen nu China-erkenning

Geüpdatet op:
Handel
Nieuws
Vanwege AVP in China beschikt het land zelf over te weinig varkensvlees om in de vraag te voorzien. Om toch een groot genoeg aanbod aan varkensvlees te hebben

Vanwege AVP in China beschikt het land zelf over te weinig varkensvlees om in de vraag te voorzien. Om toch een groot genoeg aanbod aan varkensvlees te hebben

De varkensslachterij van Pali Group heeft een erkenning gekregen om varkensvlees naar China te exporteren.

Nadat het bedrijf in augustus door de Chinese autoriteiten was bezocht en bij de audit alles in orde bleek, kwam eind vorige week de stempel voor akkoord binnen. Nog deze week zal het eerste varkensvlees worden verscheept.

Nu voor Pali Group ook de Chinese grens open gaat, zijn alle grote Nederlandse varkensslachterijen erkend voor de export van vlees naar de Aziatische grootmacht, zo bevestigt het COV.

Pali gaat niet meer varkens slachten

De erkenning heeft geen invloed op het aantal varkens dat de slachterij in Geldrop verwerkt. De beschikbare capaciteit wordt ook nu al volledig benut. Pali Group kan zijn varkensvlees door de erkenning wel beter verwaarden nu het concurrentienadeel vervalt dat de slachterij had ten opzichte van andere Nederlandse slachterijen die al wel met hun vlees naar China mochten.

Geen quotering

Naast Vion en Van Rooi Meat voerden ook Compaxo en Westfort al varkensvlees uit naar China.

Aan de erkenning zit geen quotering verbonden. De Brabantse slachterij zou in theorie al zijn vlees naar China kunnen afzetten. Dat gaat niet gebeuren omdat het bedrijf ook de huidige afnemers wil blijven bedienen. Over de hoeveelheid vlees die naar China zal gaan, doet het bedrijf geen uitspraken.

Export naar China is booming

De export naar Azië is al maanden de motor achter stijgende varkensprijzen. China heeft een groot tekort aan varkensvlees door massale ruimingen als gevolg van de Afrikaanse varkenspest. Daardoor liep de lokale varkensprijs op tot € 5 per kilo levend gewicht. Momenteel ligt de varkensprijs in China net boven € 4 per kilo levend gewicht. Dat komt overeen met een prijs van € 5,30 per kilo geslacht gewicht.

Een varkensprijs van € 1,95 per kilo geslacht gewicht hier, maakt dat ondanks de extra kosten voor invriezen, transport en inklaring er een lucratief verdienmodel voor slachterijen overblijft om vlees naar de Aziatische markt af te zetten.

Tekort varkensvlees China

Vlees dat nu wordt verscheept komt niet meer voor de viering van het Chinese nieuwjaar op de bestemming aan. Dit tempert de vraag enigszins. Toch is de verwachting dat de exportmogelijkheden ook voor volgend jaar groot zijn. Het tekort aan varkensvlees in China is groter dan de jaarlijkse wereldhandel in varkensvlees en de Rabobank verwacht dat China AVP niet voor 2025 te boven is.

Snel delen

Image
Jacco Keuper

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin