Alle kunstmestsoorten op hoger prijsniveau

Foto: Canva
Foto: Canva

De kunstmestmarkt zit over de hele linie op een hoger prijsniveau. Zowel KAS, kali als tripel superfosfaat is duurder dan aan het begin van het jaar.

De prijs van KAS Nutramon los steeg in de afgelopen twee maanden van € 20,90 tot € 25,80 per 100 kilo (bron: groothandel Triferto). Dat is krap € 3 meer dan een jaar eerder betaald werd.

De laatste keer dat KAS boven de € 25 per 100 kilo noteerde, was in de periode december 2018-maart 2019. Naast de hoge prijzen op de graan- en sojamarkt blijven de energieprijzen een belangrijke pijler onder de stijgende KAS-notering. Dat is vooral te merken aan de olieprijs die in februari een vlucht nam. In die maand steeg de prijs van een vat ruwe Brent-olie van $ 56 tot $ 67. En het einde van die prijsstijging lijkt nog niet in zicht, al zal die wel wat afvlakken.

Op de kalimarkt gaan de prijzen voor het eerst sinds maart 2019 weer eens omhoog. Deze meststof zat bijna heel 2020 in een vrije val en daar kwam afgelopen december pas een einde aan. Wat volgde was een periode van stabiele prijzen en in de tweede helft van februari kwam er voor het eerst zelfs iets bij de prijs op. Kalizout 60% los werd een halve euro duurder en noteert sindsdien € 28,70 per 100 kilo. Dat is € 4 minder dan vorig jaar betaald werd.

De prijsstijging kwam niet helemaal uit de lucht vallen. De vraag naar kali nam sinds januari al mondjesmaat toe, maar dat vertaalde zich lange tijd niet in een prijsstijging. Nu dus wel en in maart kan er opnieuw iets bij de prijs opkomen.

Ook tripel superfosfaat werd aan het eind van februari duurder. Hier kwam eveneens € 0,50 bij de prijs op. Deze meststof noteert zodoende € 37,20 per 100 kg. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar.

De mondiale fosfaatmarkt zat al lange tijd in de lift, maar dit vertaalde zich pas relatief laat op de kleine Nederlandse markt. De reden voor de prijsstijging: de VS, die vanwege nieuwe importheffingen in april extra product inslaat.

Prognose: KAS duurder.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.