Alleen dierenarts komt nog op varkensbedrijf van Johnny Bull

Het coronavirus is ook voor varkenshouder Johnny Bull uit Horssen (Gld.) reden om voorzorgsmaatregelen te treffen. Hij heeft alle afspraken met vertegenwoordigers en verkopers afgezegd. Er komt al twee weken geen onnodig bezoek meer. ‘Gelukkig is iedereen hier gezond en draait het bedrijf door.’

De enige die nog op het bedrijf van Bull komt, is de dierenarts. Die verwacht hij morgen weer. De hygiënemaatregelen op het bedrijf zijn niet anders sinds de crisis. Het personeel doucht bij aankomst en het verlaten van het bedrijf. Bull: “Er is geen reden het hygiënebeleid aan te passen. We hebben ook een grote kantine, zodat iedereen verder van elkaar af kan zitten.”

Bull werkt met elf medewerkers, van wie drie uit het buitenland. Hij prijst zich gelukkig dat ze allen gezond zijn, inclusief hun familieleden. “Dat is op bedrijven in Brabant wel anders.”

Over de afzet van de varkens maakt hij zich geen zorgen. Bull: “Bij ons gaan alle dieren op tijd weg.

Varkensvoer dag eerder bestellen

Het varkensaanbod is nu sowieso klein.” Het voer wordt op tijd geleverd. Het bedrijf werkt met bijproducten en aanvullend voer op maat. Het aanvullende voer bestelt hij in deze coronatijd een dag eerder, zodat er drie werkdagen tussen bestellen en levering zitten.

Bij de levering van de enkelvoudige voeders merkt Bull dat de logistiek minder goed is. Een vracht aardappelstoomschillen is begin deze week een kleine dag later geleverd, zonder dat dit overigens voor problemen zorgde. De bijproducten zijn minder soepel leverbaar omdat deze veel uit het buitenland komen.

Coronavirus zet druk op varkensprijs

Het virus geeft wel druk op de varkensprijs. Bull verkoopt wekelijks 900 biggen en 700 vleesvarkens. Zowel de biggen als de vleesvarkens brengen bijna € 15 per dier minder op, wat hem wekelijks € 24.000 scheelt. Bull: “De prijs zat op een hoog niveau. Dit is dus op te vangen. Het is altijd slecht voor de prijs als afzetmarkten niet goed toegankelijk zijn. Wel positief is dat de Duitse Teleporc-veiling weer steeg gisteren.”

Met het personeel dat er iedere dag is, heb ik altijd mensen om mij heen

Bull wil zeker niet klagen, maar alles in het juiste perspectief zien. “Iedereen is hier gezond en het werk op het bedrijf draait door. Als het voor ons niet erger wordt dan dit, krijg ik er geen stress van. Ik ga ook graag stappen en houd van voetbal en gezelligheid. Dat gaat nu even niet, maar is ook niet het belangrijkste.” Bull heeft er geen moeite mee dat hij minder mensen ziet tijdens deze crisis: “We zijn gewend thuis te werken. Met het personeel dat er iedere dag is, heb ik bovendien altijd mensen om mij heen.”

Niettemin vindt de varkenshouder het wel een spannende en onzekere tijd. “Stel dat een paar van mijn personeelsleden ziek worden? Zie het werk dan maar eens te regelen.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.