Doorgaan naar artikel

Alleen genodigden op eliteforum in Davos

Deze week treffen politici, wetenschappers, multinationals en ngo’s elkaar (weer) in Davos op het jaarlijkse World Economic Forum (WEF).

Foto: ANP premium

Foto: ANP

Deze week treffen politici, wetenschappers, multinationals en ngo’s elkaar (weer) in Davos op het jaarlijkse World Economic Forum (WEF).

Praten. Blijven praten. Het past in het Nederlandse ‘polder’-landschap. Ook op mondiaal niveau lijkt het de enige remedie om grote vraagstukken echt aan te pakken. Wie een blik werpt op de agenda van het World Economic Forum van dit jaar ziet een breed scala aan onderwerpen die variëren van energie tot voedsel tot humanitaire hulp. Centrale vraag is volgens het forum waar de concrete kansen voor vooruitgang liggen. Klimaat is topprioriteit.

Bedrijven als Bayer, Cargill, JBS, Syngenta, Tyson Foods en Yara International sturen hun topmensen

Interessant is wie in het Zwiterse skioord aanschuift. Nederland is met maar liefst zes bewindslieden aanwezig, nog exclusief koningin Máxima. Maar ook bedrijven als Bayer, Cargill, JBS, Syngenta, Tyson Foods en Yara International sturen hun topmensen. En natuurlijk zijn ngo’s als Greenpeace, Oxfam Novib aanwezig, binnen of buiten de muren van het conferentieoord. Want let wel, het forum is alleen toegankelijk voor genodigden. Interessant is trouwens dat wereldleiders als Biden (VS), Macron (Frankrijk), Xi Jinping (China) Da Silva (Brazilië) en Sunak (VK) dit keer ontbreken. Poetin en zijn bevriende Russische miljardairs kregen geen uitnodiging.

Besloten forum

Zoals gezegd, het is belangrijk om elkaar te treffen. In korte ontmoetingen worden standpunten uitgewisseld, plooien glad gestreken, (vervolg)afspraken gemaakt. Toch heeft zo’n forum ook rafelrandjes. Moet iedereen per se met zijn privéjet komen? En ontmoetten dezelfde lieden elkaar een poosje terug niet ook al op de klimaattop in Parijs? Maar bovenal: het forum is besloten. Het wekt de schijn dat topdelegaties zaken bekonkelen. Dat is voor een wereldwijd tanend vertrouwen in overheden, multinationals en rijken der aarden niet echt bevorderlijk.

Snel delen

Image
Jan Vullings

Hoofdredacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin