Alleen prijs op afspraak bij Duitse zeugenslachters

01-09-2022 | |
Foto: Boerderij Redacteur
Foto: Boerderij Redacteur

De Duitse zeugenslachterijen maken vooralsnog hun wekelijkse notering niet bekend. Wie zeugen levert, moet eerst over de prijs onderhandelen. Het is een opvallende ontwikkeling die zowel bij Tönnies als Westfleisch voor komt.

Op de plaats waar normaal de zeugennotering prijkt op hun websites, staan nu geen getallen maar een tekstueel statement. Daarin stellen ze dat de zeugennotering de afgelopen weken al flink gestegen is en dat de vleesmarkt zich daar nu op moet instellen. Een onveranderde notering is daarmee het hoogst haalbare.

De slachterijnoteringen bevonden zich vorige week op € 1,08 per kilo. Dat is € 0,23 hoger dan het prijsniveau dat tot drie weken daarvoor gold. In korte tijd is de zeugenprijs daarmee meer dan een kwart gestegen.

Met hun statement reageren de slachterijen op een prijsstijging van de VEZG. De producentenkoepel laat zijn toonaangevende notering deze week opnieuw € 0,04 stijgen naar € 1,22 per kilo geslacht gewicht. Een stap die de slachterijen niet hadden zien aankomen. Door het warme weer is de vraag naar vlees vanuit de verwerkende industrie nog beperkt. ‘Een onveranderde prijs doet daarom meer recht aan het huidige marktbeeld’, vinden slachterijen.

Aan de andere kant willen ze leveranciers ook niet voor het hoofd stoten en zeker niet naar de concurrent jagen. Door het grote aantal stoppers in Duitsland was er een periode met heel ruim aanbod van zeugen, maar dat is voorbij. De markt heeft een keerpunt bereikt; nu die bedrijven leeg zijn loopt het aanbod hard terug. En als het afkoelt, zal de vraag toenemen. Slachterijen houden daarom de kaarten voor de borst, wachten de verkopen af, kijken naar elkaar en maken geen prijs bekend.

Meer prijsinformatie over zeugen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer