Doorgaan naar artikel

Alleen winnaars na uitspraak reclamecommissie

Foto: Canva

Foto: Canva

Reclame Code Commissie oordeelde over lesstof varkenshouderij voor basisscholen.

Bij de Producenten Organisatie Varkenshouderij overheerst blijdschap na de uitspraak van de Reclame Code Commissie (RCC) over de juistheid van hun Varkensles voor het basisonderwijs. POV-voorzitter Linda Janssen: “De uitspraak van de RCC biedt perspectief om alle missers over de landbouw in de schoolboeken aan te pakken.”

ViN geeft tegengas

Actiegroep Varkens in Nood (ViN) bracht de zaak op gang. ViN vond dat de ‘Varkensles’ die de POV naar alle basisscholen stuurde niet door de beugel kon. Er wordt onder meer een te mooi beeld van de sector voorgesteld, het betreft reclame, en zelfs kindermarketing, zijn de belangrijkste bezwaren van ViN.

Wél reclame

De commissie gaat voor een behoorlijk deel mee met ViN. Het betreft ‘onmiskenbaar reclame’ van de POV, stelt de RCC. Dat mag in dit geval niet omdat onvoldoende helder is van wie het lesboekje afkomstig is. De doelgroep zijn kinderen, die tevens zeer beïnvloedbaar zijn. Ook stelt de RCC dat het lesboekje van de varkenssector op punten misleidend is. Er wordt een te rooskleurig beeld geschetst van de varkenshouderij, is de mening van de RCC. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over het afleidingsmateriaal, de ruimte en het comfort in de kraamstal en de pluspunten van mest.

Beroep blijft mogelijk

Bij Varkens in Nood is men ook tevreden over de uitspraak van de reclamecommissie. Directeur Frederieke Schouten van ViN zegt niet te overwegen in beroep te gaan. Dat kan nog tot 8 januari 2021. De POV weet niet of ze beroep aantekent tegen de uitspraak.

Beheer
WP Admin