Alles in de strijd voor derogatie

22-04 | |
Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Als minister Staghouwer iets wil betekenen voor de Nederlandse landbouw, dan moet hij al zijn gewicht in de strijd gooien om de derogatie te redden. - Foto: ANP
Als minister Staghouwer iets wil betekenen voor de Nederlandse landbouw, dan moet hij al zijn gewicht in de strijd gooien om de derogatie te redden. - Foto: ANP

Het is geen pretje om nu veehouder te zijn. Naast de niet-ophoudende stroom verontrustend nieuws over stikstof, staat nu ook die andere bom op het punt van barsten: de derogatie hangt meer dan ooit aan een zijden draadje.

Voor wie niet paraat heeft wat dat is: ontheffing van Europa om meer dierlijke mest per hectare te gebruiken dan volgens de nitraatrichtlijn is toegestaan.

Als deze verruiming dit jaar inderdaad niet doorgaat, betekent dat een enorme klap voor de rundveehouderij, voor de hele zuivelketen en ook voor andere dierlijke sectoren. Meer kosten, minder productie.

Derogatie werkt

Het zure van het verhaal: bedrijven met derogatie doen het milieutechnisch helemaal niet slecht. Het systeem werkt en is goed voor iedereen: boer, sector, milieu en zelfs het klimaat. Immers, afwijzing van het Nederlandse derogatieverzoek zal leiden tot toenemend kunstmestgebruik. Dat past totaal niet in deze tijd waarin iedereen de uitstoot van broeikasgas wil verminderen, minder afhankelijk wil worden van het gas van Poetin en kringlooplandbouw wil stimuleren.

Totaal averechts en alleen maar negatieve gevolgen dus. Tot overmaat van ramp wordt het ook nog eens lastig om de stikstofmiljarden bij de boer te krijgen, omdat een overheid niet mag betalen voor het halen van wetten en regels.

In Nederland is iedereen binnen de sector het hier wel over eens, en ook voor de binnenlandse politiek is derogatie geen echt struikelblok. Maar goed, dit ligt in handen van Brussel, en het moeilijk grijpbare nitraatcomité. Als de nog altijd wat onwennige nieuwe minister Staghouwer iets wil betekenen voor de Nederlandse landbouw, dan moet hij al zijn gewicht daar nu in de strijd gooien om deze zaak te redden.

Meer over


Beheer