Alles rustig aan het gasfront

07-02 | |
Foto: Twan Wiermans
Foto: Twan Wiermans

De gasmarkt lijkt even ingedommeld, maar dan wel op een 2 tot 4 keer zo hoog niveau dan twee jaar geleden.

De gasprijs lijkt in een nieuw evenwicht te zijn gekomen tussen opwaartse en neerwaartse druk. Al voor de vierde week op rij blijft de prijs voor de twee volgende kwartalen rond de 60 cent. Ook de prijzen voor de komende jaren is eindelijk weer eens een tijd lang stabiel.

Zonder Russisch gas

Het lijkt erop dat de markt gewend is geraakt aan de nieuwe situatie zonder Russisch gas. Ook het weinig opzienbarende winterweer, met deze week uitstekende opbrengsten aan zonne-energie, helpt mee om het prijsverloop rustig te houden.

Overigens bewijst een blik op de prijzen van exact een jaar geleden hoe relatief deze stabiliteit is. In de eerste zes weken van 2022 kende de gasprijs voor de twee volgende kwartalen een vergelijkbare hoogte, tussen 88 cent als hoogste prijs en 59 cent als laagste. Vlak voor het uitbreken van de oorlog in Oekraïne ging het wel wat onvoorspelbaarder op en neer tussen duurder en goedkoper. Een groter verschil zat hem in de koersen voor de volgende jaren. Vier jaar verder kon toen worden ingekocht voor 24 cent, nu voor 33 cent, een derde duurder dus.

Een vergelijking met die goeie ouwe tijd van precies twee jaar geleden: toen varieerden de prijzen van 17 cent voor het eerstvolgende kwartaal tot 15 cent voor vier jaar verder.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer