Als de boekhouder zelf fraudeert

21-01-2022 | Laatste update op 16-02 | |
Vergaderboer Columnist
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Nooit gedacht dat ons oude vertrouwde boekhoudbureau niet eerlijk was.

En toch is het zo. Accon AVM, begonnen als Boekhoudbureau van de Gelderse Maatschappij van Landbouw, wankelt. Er zijn grote financiële problemen door manipulatie van de boekhouding. Zo erg, dat de verliezen zich opstapelen en dat het eigen vermogen van € 25 miljoen vrijwel volledig is verdampt.

Wortels in de landbouw

Accon AVM heeft veel klanten onder de boeren. Logisch. Ze hebben hun wortels in de landbouw. Accon in Gelderland en AVM in Friesland, waar het begon als Coöperatief boekhoudbureau CCLB. De twee van oorsprong boerenboekhoudbureaus fuseerden in 2006. Nu valt door frauduleuze handelingen van de leiding het doek en moet een ander bureau hen redden.

Een vertrouwenspersoon

Een rare gewaarwording voor de vele boeren, die hun boekhouding aan Accon AVM toevertrouwden. Een boekhouder is een vertrouwenspersoon. Eén die ervoor zorgt dat je niet te veel belasting betaalt en ook niet te weinig. Iemand, die alles weet van je zakelijke en privé geldzaken. En soms nog wel meer, want zo gaat dat met mensen die je vertrouwt.

Frauderen en manipuleren

Dat vertrouwen krijgt nu een geduchte deuk. Dat de bazen van je boekhouder frauderen en manipuleren met cijfers houd je niet voor mogelijk. Dat ze een bureau, dat werkt over heel Nederland en veel boeren als klant heeft, te gronde richten, begrijp je niet. Dat een man als Lubbert van Dellen van Accon, die veel weet over boer en bedrijf, daar als leidinggevende aan meewerkte, wil er bij mij niet in.

Je kunt niet geloven dat zo iemand, die boeren de weg wijst, wist van de frauduleuze handelingen van Accon

Ik heb hem gehoord als inleider. Of vorig jaar, toen hij op de tv van Boerenbusiness een toelichting gaf op de stikstofuitspraken van de rechter. Vertrouwenwekkend en informatief. Je kunt niet geloven dat zo iemand, die boeren de weg wijst, wist van de frauduleuze handelingen van Accon.

Hoe dan ook, Accon AVM verdwijnt. Wordt opgeslokt door Flynth, ook gevestigd in Arnhem. Wat blijft is de nare smaak van je eigen boekhoudbureau, dat fraudeert en manipuleert.Beheer