Skip to content

Alsnog geld voor promotie groente en fruit na opheffen bedrijfschap

Updated on:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: Lex Salverda

Foto: Lex Salverda

Een aantal promotiecampagnes voor groente en fruit krijgt alsnog financiële ondersteuning nu opheffing van het bedrijfschap tot meevallers leidt.

Dat blijkt uit het vereffeningsbesluit van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel van het ministerie van Landbouw. Het schap was een koepel van de oude bedrijfschappen voor bloemen en planten, groenten en fruit en aardappelen. Bij de afwikkeling van alle zaken blijft een saldo over van ruim € 2,2 miljoen. De projecten ‘Holland Branding / Dutch Cuisine’ en ‘Meer prei en paprika, minder pillen’ worden alsnog gesteund met opgeteld circa € 90.000, blijkt uit de beschikking.

Rechtszaken schap

Dat de afwikkeling leidt tot zo’n hoog saldo van € 2,2 miljoen is verrassend en is met name het gevolg van rechtszaken van grote sierteelthandelaar Dutch Flower Group. Eind 2018 besloot de rechter dat de heffing van ruim € 1,7 miljoen nog moest worden voldaan.

De kosten voor het afwikkelen van de zaken van het oude Hoofdbedrijfschap lagen wel fors hoger dan geraamd. De afwikkeling (vereffening) zou eind 2016 worden afgerond, maar het gebouw in Aalsmeer was nog niet verkocht en de rechtszaken liepen nog.

Beide zaken leidden tot een meeropbrengst. Wel zijn de kosten voor het sociaal plan hoger dan geraamd. Vanaf 2018 maken dertien oud-medewerkers van HBAG nog aanspraak op een uitkering, blijkt uit de beschikking. Naar verwachting zal het sociaal plan voor HBAG doorlopen tot in 2026. Veel van de vereffeningszaken zijn door oud-medewerkers van de product- en bedrijfschappen uitgevoerd.

Uitkering

Het bedrijfschap hield op te bestaan toen ook de productschappen in 2015 werden opgeheven. De minister van Landbouw stelt dat het saldo uit de vereffening (€ 2,2 miljoen) ten goede komt aan het bedrijfsleven dat aangesloten was bij het bedrijfschap. Dat gaat om handel in groenten en fruit, sierteelt en aardappelen.

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin