Doorgaan naar artikel

Alsnog groen licht voor lactoferrinefabriek Vreba

Lactoferrinefabriek Vreba Melkvee premium

Er mag geen melk van ‘satellietbedrijven’ van Vreba naar de lactoferrinefabriek. Vreba Melkvee heeft meer dan 3.000 koeien op verschillende locaties. Foto: Hans Prinsen

De gemeente Venray gaat alsnog akkoord met de lactoferrinefabriek bij Vreba Melkvee in Vredepeel.

Burgemeester en wethouders hebben deze week besloten toch een positief advies te geven aan de provincie Limburg voor legalisering van de fabriek bij het grootste melkveebedrijf van Nederland. In Vredepeel worden room en lactoferrine gemaakt van de melk. Lactoferrine is een ontstekingsremmend eiwit dat bijvoorbeeld kan worden toegevoegd aan kindervoeding.

Fabriek past niet in buitengebied

Eerder stelde de gemeente zich op het standpunt dat de fabriek niet paste in het buitengebied. Er werd een last onder dwangsom opgelegd die een eind moest maken aan de fabriek. De termijn waarbinnen de overtreding moest worden stopgezet, werd verschillende keren verlengd.

Nu komt de gemeente op basis van advies van de Wageningen Universiteit & Research (WUR) tot de conclusie dat ‘de melk door Vreba wordt bewerkt en niet verwerkt’. “Er zijn hierover vragen gesteld aan vakspecialisten en professoren van de Wageningen Universiteit & Research. Met de provincie komen we aan de hand van hun adviezen tot de conclusie dat de melk door Vreba wordt ‘bewerkt’ en niet ‘verwerkt’. De eigenschappen en chemische samenstelling van de melk worden namelijk niet gewijzigd, waardoor de conclusie niet anders kan zijn dan dat er sprake is van ‘bewerken’, aldus B&W.

Bewerken van eigen geproduceerde agrarische producten past binnen de afwijkingsregels van het bestemmingsplan

Bewerken van melk is wel toegestaan. ‘Bewerken van eigen geproduceerde agrarische producten past binnen de afwijkingsregels van het bestemmingsplan’, stelt B&W. ‘Daarnaast wordt de realisatie van de lactoferrinefabriek Vreba gezien als het verbreden van de agrarische bedrijfstak. Dit past in de vastgestelde Omgevingsvisie van Venray’.

Dit betekent dat er een omgevingsvergunning kan worden verleend door de provincie.

Geen melk van ‘satellietbedrijven’ van Vreba naar lactoferrinefabriek

De gemeente stelt wel enkele voorwaarden. “Het bewerken van agrarische producten mag geen nadelige milieukundige en ruimtelijke gevolgen hebben op de omgeving. Het college heeft de provincie daarom verzocht om in de vergunningsvoorschriften als voorwaarden mee te nemen dat alleen melk van deze betreffende locatie bewerkt mag worden.” Hierdoor mag er geen melk van ‘satellietbedrijven’ van Vreba naar de fabriek. Vreba Melkvee heeft meer dan 3.000 koeien op verschillende locaties. Sinds vorig jaar heeft het ook een melkveebedrijf met 1.200 koeien in Duitsland.

Beheer
WP Admin