Alweer boerenprotest?

Bodde
Robert Bodde Redacteur
Trekkers op de snelweg A28 tijdens het boerenprotest op 1 oktober 2019. - Foto: ANP
Trekkers op de snelweg A28 tijdens het boerenprotest op 1 oktober 2019. - Foto: ANP

De trekker komt weer van stal, maar met welk doel? Dat is niet duidelijk. Het voeren van actie lijkt voorop te staan, niet de ermee te bereiken doelen.

Nederlandse boeren, aangemoedigd door Farmers Defence Force, schieten op 17 januari hun Duitse collega’s te hulp tijdens een protestdag in Bremen. Waarschijnlijk draait het om solidariteit, want hoe relevant het is voor de Nederlandse boer dat het Duitse mestbeleid verandert en de Duitse regels steeds meer knellen?

Consument laten zien dat boer te weinig beurt

Ook Agractie kondigt opnieuw acties aan. Op 40 opvallende locaties rondom supermarkten en winkelcentra wil zij consumenten over zes weken laten zien dat de boer gezien de winkelprijs te weinig beurt voor zijn producten.

1 oktober was er een breed protest, beter gezegd een groot volksfeest, tegen de pispaalpositie van de boer. Hulde, geen enkele wanklank. Twee weken later was er protest tegen de stikstofmaatregelen. Met de eerste wanklanken. Denk aan de ingetrapte deur van het provinciehuis en rondvliegende hekken in Groningen en de uitspraken over civil war en diefstal van Sieta van Keimpema (voorzitter van Dutch Dairymen Board).

Daarna werden de eerste vraagtekens gezet bij de macht van de trekker. En dat Defensie geen partij voor de trekker is, zolang die maar niet schiet.

‘Trekker was toch al gepoetst’

Ondanks het akkoord op hoofdlijnen, dat niet zo mocht heten van Farmers Defence Force en varkenshoudersorganisatie POV, kwamen op 18 december de trekkers weer op straat. De blokkades van supermarkten waren een dag eerder al afgeblazen. Waarom die trekkers toch de snelweg in beslag namen is niet helder. Belangrijkste reden was, volgens een deelnemer die me vanuit Delfzijl appte, dat de trekker toch al gepoetst was en de berijder zijn ‘vrije dag’ al geregeld had.

Duidelijke doelen, dan pas actie

Al met al wordt de vraag steeds pregnanter of de landbouw actie wil voeren om actie te voeren of om iets te bereiken. Als ze iets bereiken wil moeten er duidelijke doelen zijn, dan pas acties. Niet andersom. Kijk naar de Kring-Loop: duidelijke doelen, duidelijke actie, duidelijke punten en volop politieke interesse.

Meer over


Beheer