Ambachtelijke bierbrouwer mag blijven van rechter

23-06-2021 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Een bierbrouwer in een voormalige kaasboerderij in het buitengebied van Haaksbergen mag blijven, ondanks bezwaren van omwonenden.

De Raad van State geeft de klagende buren ongelijk. Zij hebben last van onder meer verkeer, geluidsoverlast en onrust en zijn bang dat hun woning minder waard wordt. Ze vinden dat bier brouwen niet in het bestemmingsplan past.

‘Niet meer ‘ambachtelijk’ te noemen’

De brouwerij Rigtersbier bv zit in een voormalig landbouwbedrijf met kaasmakerij. Het bestemmingsplan biedt ruimte aan zogeheten ambachtelijke bedrijvigheid. Volgens de klagende buren is de brouwerij, die onder meer voor de exportmarkt produceert, niet meer ‘ambachtelijk’ te noemen.

Milieucategorie 1 of 2

De bierbrouwerij is volgens het college een kleinschalig bedrijf dat wat betreft de gevolgen voor de omgeving kan worden gelijkgesteld met een bedrijf in milieucategorie 1 of 2. De Raad van State gaat daarin mee.

Ruim onder de grens

De jaarproductie van het bedrijf is maximaal 800 hectoliter, met maximaal twee brouwsels per week, dat valt ruim onder de grens van wat nog ‘klein’ mag heten. Ook met de ambachtelijkheid zit het volgens de bestuursrechter wel goed, onder andere omdat een flink deel van het werk in de brouwerij handmatig gebeurt. Omdat de term ‘ambachtelijk’ niet in regels is omschreven, moet volgens de rechter aansluiting gezocht worden bij de betekenis hiervan in het algemeen taalgebruik, bijvoorbeeld in het Van Dale woordenboek.

Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur


Beheer