Doorgaan naar artikel

Amerika wil importregels babyvoeding vereenvoudigen

De Amerikaanse overheid wil de import van in buitenland geproduceerde babyvoeding vereenvoudigen.  -Foto: Canva premium

De Amerikaanse overheid wil de import van in buitenland geproduceerde babyvoeding vereenvoudigen. -Foto: Canva

De Amerikaanse overheid zet stappen om de import van in buitenland geproduceerde babyvoeding ook voor de langere termijn te vereenvoudigden.

Dat melden verschillende Amerikaanse media. Hiermee reageert de overheid op het tekort aan babyvoeding dat recent ontstond na sluiting van een Abbott-fabriek in de Verenigde Staten (VS).

Fabriek meerdere malen dicht

De productielocatie in Sturgis, gelegen in de staat Michigan, moest afgelopen februari tijdelijk de deuren sluiten als gevolg van onderzoek naar een bacteriële besmetting. Dit leidde tot lege schappen in de VS. In juni ging de vestiging weer open, maar half juni moest de fabriek opnieuw dicht vanwege schade door een overstroming.

De Amerikaanse markt voor babyvoeding is in handen van drie grote spelers: Abbott, Nestlé en Reckitt Benckiser. Dat maakt ouders met baby’s kwetsbaar in het geval van productieproblemen bij een van deze partijen.

Na de eerste problemen in Sturgis zette de Amerikaanse president Joe Biden zich persoonlijk in om tekorten aan babyvoeding aan te pakken. Onder meer door tijdelijk, tot november de import van babyvoeding door een aantal partijen toe te staan. Er werd zelf een heuse luchtbrug opgezet.

Babyvoeding naar VS exporteren

Nu heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) aangekondigd het gemakkelijker te willen maken voor buitenlandse producenten om babyvoeding naar de VS te exporteren. Dat geldt voor de huidige exporteurs maar ook voor nieuwe partijen. Ook wil de FDA het gemakkelijker maken voor nieuwe partijen in de VS om babyvoeding te gaan produceren. Dat betekent niet dat er wordt getornd aan de strenge productievoorwaarden nodig om de veiligheid en voedzaamheid van babyvoeding te garanderen. Naar verwachting maakt de FDA in september bekend hoe partijen, die nu al babyvoeding naar de VS exporteren, dat ook na afloop van de tijdelijke vrijstelling kunnen blijven doen.

Beheer
WP Admin