Skip to content

Amerikaans-Europese handelsoorlog dreigt

Updated on:
Internationale politiek & beleid
Achtergrond
Foto: Canva

Foto: Canva

De handelsoorlog is waarschijnlijk nog lang niet voorbij, ondanks het voorlopige handelsakkoord tussen de Verenigde Staten (VS) en China dat woensdag 15 januari wordt getekend.

Volgens kredietverzekeraar Euler Hermes ligt het voor de hand dat na China nu Europa aan de beurt is. Alle seinen staan op rood, stelt deskundige Johan Geeroms van de firma. Europees handelscommissaris Phil Hogan is in de VS om te praten over de handelsbetrekkingen, met als heikel punt landbouwproducten.

Trump wil dat we veel meer auto’s en landbouwproducten gaan importeren

Johan Geeroms van Euler Hermes

Handelstekort richting200 miljard dollar

Het handelstekort van de VS met Europa gaat richting $ 200 miljard en loopt alleen maar verder op. Ook in landbouwproducten is een handelstekort aan Amerikaanse zijde. Volgens Geeroms is dat voor de Amerikaanse president Donald Trump onacceptabel. “Het enorme overschot op de Duitse lopende rekening is hem een doorn in het oog. Trump wil dat we veel meer auto’s en landbouwproducten gaan importeren”, zegt hij. “Trump kan niet anders dan deze onevenwichtigheid aanpakken met tariefverhogingen.”

Onderhandelingen duren al bijna twee jaar

Brussel en Washington onderhandelen al bijna twee jaar over het verbeteren van hun handelsbetrekkingen, zonder succes. De VS wil de beperkingen op export van landbouwproducten naar de EU, zoals invoertarieven, graag verwijderd zien. De EU voert meer landbouwproducten uit naar de VS dan andersom.

Volgens cijfers van de EU is de uitgevoerde waarde € 22,3 miljard en de ingevoerde waarde van Amerikaanse landbouwproducten € 12,08 miljard. De EU wil landbouwproducten buiten een handelsovereenkomst houden. Europees handelscommissaris Phil Hogan is in de VS om te praten over handelsbetrekkingen. Het lijkt erop dat Hogan de relatie tussen de EU en VS moet herstellen tijdens zijn bezoek, met als belangrijk onderhandelingspunt de landbouwproducten.

‘Handelsoorlog al aan de gang’

Volgens Geeroms is de handelsoorlog tussen de VS en EU voor een deel al aan de gang. Hij verwijst onder meer naar de toestemming die de Amerikanen kregen van Wereldhandelsorganisatie WTO om voor $ 7,5 miljard aan strafheffingen op te leggen op Europese goederen. Dit mag als vergelding voor illegale Europese subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin