Doorgaan naar artikel

Amerikaans kweekvleesbedrijf wil fabriek bouwen in Qatar

Het Amerikaanse kweekvleesbedrijf Eat Just wil een commerciële productielocatie in Qatar bouwen.

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Eiwittransitie
Foto: AFP premium

Foto: AFP

Het Amerikaanse kweekvleesbedrijf Eat Just wil een commerciële productielocatie in Qatar bouwen.

Eat Just is ’s werelds eerste bedrijf dat eind vorig jaar kweekvlees op de markt mocht brengen in Singapore. Het werkt daarvoor samen met de door de staat gesteunde investeringsmaatschappij Doha Venture Capital. Dat meldt internationaal persbureau Bloomberg.

Voet aan de grond in Midden-Oosten en Noord-Afrika

Eat Just koos voor Qatar omdat het land openstaat voor kweekvlees en de wens heeft innovatieve langetermijnoplossingen voor voedselzekerheid te vinden, zei de CEO van Eat Just tegen Bloomberg. Het geeft het bedrijf ook voet aan de grond in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, wat toekomstige export naar gebieden als West-Europa mogelijk maakt.

Wettelijke goedkeuring

Overheidsinstanties van Qatar zouden ‘zeer binnenkort’ wettelijke goedkeuring verlenen voor de verkoop van kweekvlees, aldus de CEO. Het zou het tweede land, na Singapore, zijn waar kweekvlees verkocht mag worden. Eat Just heeft al een exportvergunning van Qatar gekregen, ter ondersteuning van de toekomstige groeiplannen van het bedrijf.

Grotere fabriek

De bouw van de nieuwe fabriek zou meer dan $ 200 miljoen kosten, waarvan een ‘relevant deel’ afkomstig is uit een investering van de maatschappij. De fabriek wordt ‘aanzienlijk groter’ dan de huidige locatie waar kweekvlees wordt gemaakt voor Singapore. “We willen faciliteiten bouwen die veel vlees maken”, aldus de CEO van Eat Just tegen Bloomberg. Eat Just maakt ook plantaardige eivervangers. Er zijn plannen om uiteindelijk capaciteit toe te voegen om ook het Just Egg-product van het bedrijf te produceren, gemaakt van mungbonen.

Novel food

In de Europese Unie is kweekvlees een zogenoemd novel food. Voor dit nieuwe voedsel moeten dossiers opgebouwd worden op het gebied van voedselveiligheid. De Europese voedselveiligheidsinstantie Efsa beoordeelt deze dossiers die bedrijven opbouwen en bepaalt of kweekvlees veilig op de Europese markt gebracht kan worden.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin