Amerikaanse dollar fors hoger ten opzichte van euro

Foto:  Eyevine
Foto: Eyevine

De Amerikaanse dollar is op donderdag 17 juni fors gestegen ten opzichte van de euro.

De koers volgens de ECB kwam uit op $ 1,1937 per euro. De dollar werd daarmee in een klap 1,5% duurder ten opzichte van de euro. Het lijkt een forse reactie van de financiële markten op de beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, deze week.

Volgens de Fed wordt de rente pas in 2023 verhoogd. Daarmee neemt de Fed opnieuw zorgen weg bij beleggers over de mogelijke gevolgen van de hoge inflatie. Die is in de VS nog hoger dan in de eurozone. En een te hoge inflatie gaat een centrale bank doorgaans te lijf met een renteverhoging als een van de instrumenten. Zowel de Fed als de ECB hanteren 2% inflatie als een soort norm die samen met andere economische factoren bepaalt of aan de geldkraan wordt gedraaid.

Snellere renteverhoging

Zoals vaker is de aankondiging op zich niet verrassend, wel de toelichtingen die worden gelezen als een snellere renteverhoging. De meerderheid van alle Fed-bestuurders voor een eerste rentestap in 2023 is groter geworden. Er is bovendien een meerderheid voor een tweede renteverhoging tegen het eind van 2023. Een belangrijk signaal is ook dat er meer bestuurders zijn die al in 2022 een rentestap willen zetten, maar vooralsnog geen meerderheid.

Met de koerssprong van vandaag staat de dollar al bijna op de onlangs aangepaste raming van ABN Amro voor eind dit jaar. De analisten van ABN Amro gaan voor eind 2021 nu uit van $ 1,18 (was $ 1,15) en voor eind 2022 van $ 1,15 per euro.

Tijdelijk hoge inflatie

Het argument om de rente niet eerder te verhogen, blijft dat de huidige hoge inflatie een tijdelijk verschijnsel is volgens de centrale bankiers. Een belangrijke oorzaak is de herstellende economie. De corona-pandemie lijkt ingedamd in de VS en steeds meer andere landen inclusief vrijwel alle Europese landen.

Herstel gaat echter gepaard met diverse herstartproblemen. Goederenstromen zijn nog steeds verstoord. Zo zijn er tekorten aan containers op de juist plek en hele industrieën ervaren een tekort aan computerchips. De vraag is voor sommige producten harder gestegen dan de industrie en bedrijven bij kunnen benen. Ook voedingsprijzen, met name de onderliggende commodity’s, zijn fors gestegen sinds een jaar geleden.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Esselink
Wim Esselink RedacteurBeheer