Amerikaanse ex-militair ruimt mijnen op Oekraïense akkers

08-09 | |
Ryan Hendrickson toont mijnen die hij onschadelijk maakte op landbouwgrond in het oorlogsgebied in Oekraïne. - Foto: Picasa
Ryan Hendrickson toont mijnen die hij onschadelijk maakte op landbouwgrond in het oorlogsgebied in Oekraïne. - Foto: Ryan Hendrickson

Een voormalige Groene Baret van de Special Forces van het Amerikaanse leger met acht gevechtsmissies naar Afghanistan heeft nu een nieuwe missie: landmijnen verwijderen van landbouwgrond in Oekraïne.

Met gevaar voor eigen leven heeft Ryan Hendrickson de afgelopen maand besteed aan het zoeken naar landmijnen die zijn achtergelaten door terugtrekkende Russische soldaten. Bovendien heeft hij veel boobytrap-bommen gelokaliseerd en onschadelijk gemaakt die zijn achtergelaten.

Hendrickson, afkomstig uit de staat Oregon, is een zeer ervaren soldaat. Hij heeft gediend bij de marine en de luchtmacht, was acht keer in Afghanistan en heeft verschillende militaire onderscheidingen.

Als de Oekraïners terugkeren naar hun huizen in de onbezette gebieden, worden ze geconfronteerd met de gevaren van landmijnen op hun grond. Ook boeren die het land op gaan om gewassen te zaaien en om te oogsten, lopen het gevaar een landmijn te raken.

Tractoren en landbouwmachines opgeblazen door mijnen

Talloze tractoren en andere landbouwmachines zijn al opgeblazen door de goed verborgen landmijnen, met ernstige verwondingen tot gevolg. Er zijn zelfs chauffeurs om het leven gekomen. “Het Oekraïense leger heeft zo de handen vol met de oorlog zelf dat er geen personeel is voor opruimingsoperaties om deze dorpen en boerderijen veilig te maken”, vertelt Hendrickson.

“Ik bood mijn diensten aan om landmijnen te helpen opruimen van landbouwgrond en werd een aantal dagen bijgestaan ​​door lokaal militair personeel. Ik run mijn eigen Landmijnverwijderingsproject en moet via donaties geld inzamelen om me te helpen bij het verkrijgen van de juiste apparatuur, zoals gespecialiseerde metaaldetectoren en met logistiek.” Hij traint ook Oekraïners in het mijnenruimen.

In één dag hebben we honderd mijnen verwijderd

Hij concentreerde zijn inspanningen in de oostelijke Donbas-regio van Oekraïne, waar het meest gevochten is. Op een bedrijf was een boer met zijn combine omvergeblazen door een landmijn. ‘Gelukkig heeft de boer het overleefd. Maar zijn land was bezaaid met mijnen, in één dag hebben we er daar honderd verwijderd.”

334 mijnen geruimd in augustus

Boeren in Oekraïne willen dit najaar hun gewassen geoogst krijgen, maar weten dat er levensbedreigend gevaar kan loeren onder de grond. In augustus hebben Ryan en zijn helpers in totaal 334 mijnen geruimd uit landbouwgrond, een indrukwekkend aantal gezien de gevaarlijke omstandigheden.

Over het mijnen ruimen zegt hij: “Het is echt een spel van kat en een explosieve muis! Je bent bang, je bent angstig, je bent geconcentreerd.” De gevonden mijnen draagt hij over aan het Oekraïense leger. Blindgangers brengt hij zelf tot ontploffing, of hij markeert ze en stuurt de coördinaten naar het leger.

Nu gaat hij naar huis om zijn eigen batterij op te laden en om zich voor te bereiden op zijn volgende missie. Hij is bezig donaties te verzamelen. Hij zegt $ 75.000 nodig te hebben om nog een reis te kunnen maken. “Elke mijndetector kost $ 3.500.”

“Er is nog veel meer werk te doen in Oekraïne om de boerderijen en eigendommen veilig en vrij van landmijnen te maken. Het is frustrerend dat dit nodig is, maar we doen het per boerderij, per perceel en per dorp en we verspreiden ondertussen hoop”, zegt hij.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

McCullough
Meer over


Beheer