Doorgaan naar artikel

Amerikaanse landbouwraad verwacht stabiele Chinese zuivelimport

China is al jaren een van de bepalende spelers op de wereldwijde zuivelmarkt. Zodra de Chinese zuivelimport daalt, laat zich dat voelen in vele schakels van de zuivelketen.

Geüpdatet op:
Achtergrond
Agri
Chinese zuivelimport premium

Foto: Sipa

China is al jaren een van de bepalende spelers op de wereldwijde zuivelmarkt. Zodra de Chinese zuivelimport daalt, voelen vele schakels in de zuivelketen dat.

De Amerikaanse landbouwraad in China verwacht voor komend jaar eenzelfde beeld als 2022 voor de Chinese zuivelimport. De landbouwraad houdt wel een paar flinke slagen om de arm. De handel kan sterk beïnvloed worden door de wereldwijde hoge zuivelprijzen, een toename van de lokale melkproductie en slechte economische vooruitzichten.

Chinese melkproductie

De Chinese melkproductie komt in 2023 naar verwachting van de Amerikanen uit op zo’n 41,7 miljoen ton. Dat is 3% hoger ten opzichte van dit jaar. Wel staan de marges onder druk als gevolg van historisch hoge productiekosten en dalende melkprijzen.

De Chinese overheid stimuleert, of beter gezegd subsidieert, echter nog steeds groei van de eigen melkproductie. In de afgelopen 5 jaar importeerde China maar liefst 1,2 miljoen stuks rundvee, waarvan naar verluidt zo’n 80% bestemd voor de melkproductie. China heeft als doel de melkproductie in 2025 te hebben verhoogd naar 41 miljoen ton, maar het lijkt erop dat dit doel komend jaar al wordt gehaald.

Consumptie

De Chinese melkconsumptie komt in 2023 naar verwachting uit op 42,8 miljoen ton. De uitbreiding in productie van ingrediënten als vollemelkpoeder vlakt komend jaar af. De vraag naar melk vanuit fabrieken gespecialiseerd in de productie van yoghurts en ijs neemt toe. Wat betreft drinkmelk is de productie vooral gericht op lang houdbare melk. Covid-maatregelen en logistieke problemen beperken de groei van gepasteuriseerde zuivel. Wel zijn gepasteuriseerde melk en yoghurt toegevoegd aan het Nationale schoomelkprogramma in 2021 wat de vraag doet toenemen.

Vollemelkpoeder

Vooral met de import van vollemelkpoeder bepaalt China voor een belangrijk deel het sentiment op de wereldmarkt voor zuivel. Naar verwachting blijft de import van vollemelkpoeder in 2023 met een volume van 750.000 ton op gelijk niveau met 2022. Een hogere binnenlandse productie in combinatie met voorraden maken dat de import waarschijnlijk niet gaat toenemen.

Buitenlands vollemelkpoeder staat wat betreft kwaliteit nog steeds hoger aangeschreven ten opzichte van lokaal geproduceerd poeder, maar logistieke problemen en valutaschommelingen maken importeurs wat nerveus. De hoge importprijzen voor vollemelkpoeder houden waarschijnlijk ook in 2023 aan. In de eerste helft van 2022 stegen de invoerprijzen voor vollemelkpoeder jaar op jaar gemiddeld met bijna 20%. Nieuw-Zeeland blijft naar verwachting de belangrijkste leverancier, gevolgd door Uruguay en Australië.

Chinese productie van vollemelkpoeder

De Chinese productie van vollemelkpoeder neemt in 2023 naar verwachting toe met 3% naar bijna 1,1 miljoen ton. Naar verwachting wordt er een groter deel van het seizoensmatige overschot aan melk verwerkt tot vollemelkpoeder. Het produceren van vollemelkpoeder is duurder dan de productie van vloeibare zuivel, maar de Chinese overheid schiet te hulp. Zo kunnen naar verluid zuivelverwerkers in de regio Binnen-Mongolië ook komend jaar rekenen op steun op beter gezegd subsidie op de productie van vollemelkpoeder.

Consumptie van vollemelkpoeder

De consumptie van volle melkpoeder komt in 2023 uit op bijna 1,8 miljoen ton. Dat is meer dan in 2022 maar minder dan in 2021. De landbouwraad schat de beginvoorraad begin januari 2023 op 170.000 ton. Bakkerijen hadden het in 2022 moeilijk als gevolg van coronamaatregelen en economische tegenwind. De verwachting is dat herstel van de vraag vanuit de bakkerijen nog wel even op zich laat wachten. Wel neemt de vraag vanuit de voedingsmiddelenindustrie toe. Mede omdat de prijzen voor mageremelkpoeder op de wereldmarkt nog op een relatief hoog niveau liggen.

Import van mageremelkpoeder

De import van mageremelkpoeder daalt in 2023 naar verwachting met 3% naar 340.000 ton. Dit komt zoals gezegd door de relatief hoge prijzen van mageremelkpoeder op de wereldmarkt en toegenomen productie van volle melkpoeder in China. Nieuw-Zeeland, Australië en de Verenigde Staten domineren de Chinese import van mageremelkpoeder. Gedurende de eerste helft van 2022 waren deze 3 landen goed voor 70% van de totale import van mageremelkpoeder in China.

Chinese productie van mageremelkpoeder

De Chinese productie van mageremelkpoeder blijft naar verwachting stabiel en komt in 2023 uit op 25.000 ton. Dat is een klein volume ten opzichte van de jaarlijkse consumptie. De jaarlijkse consumptie wordt namelijk geschat op 363.000 ton, 2% minder als gevolg van gestegen prijzen op de wereldmarkt. Ook de toegenomen Chinese productie van vollemelkpoeder speelt een rol aangezien veel voedingsmiddelenbedrijf relatief eenvoudig zouden kunnen schakelen tussen de verwerking van magere- of vollemelkpoeder.

Drinkmelk

De import van drinkmelk in 2023 wordt geschat rond de 1,1 miljoen ton. Een vertraging van de groei van de Chinese economie staat een forsere groei in de weg. Vraag vanuit de groeiende steden zal de consumptie blijven stimuleren. Over de eerste 3 kwartalen van dit jaar daalde de import van vloeibare melk met meer dan 20%. De gemiddeld prijzen stegen met bijna 15%. Alleen de export vanuit Australië en het Verenigd Koninkrijk -er is gekeken naar de 10 belangrijke exporteurs- namen in deze periode toe.

Kaas

De Chinese kaasmarkt staat nog in de kinderschoenen. De kaasproductie stijgt met 2.000 naar 22.000 ton. De kaasproductie blijft in hetzelfde tempo groeien als in de afgelopen paar jaar. De Chinese overheid en zuivelorganisaties willen de eigen kaasproductie wel laten groeien. De zuivelsector voorspelt dat zowel de kaasproductie als kaasconsumptie komende jaren sterk gaat groeien. De Amerikanen betwijfelen of een dergelijke groei in een dusdanig korte tijd kan worden gerealiseerd. Zonder substantiële investering in nieuwe productielijnen lijkt het een onmogelijke opgave.

Kaasconsumptie

De kaasconsumptie komt in 2023 uit op 172.000 ton. Dat is iets minder dan de geschatte consumptie in 2022 als gevolg van coronamaatregelen. De Chinese kaasmarkt wordt nog gedomineerd door import. De import daalt in 2023 naar verwachting naar 150.000 ton. Dat is 5.000 ton minder dan in 2022. Ook dit is een gevolg van coronamaatregelen, economische tegenwind, logistieke problemen en hoge kaasprijzen op de wereldmarkt. Nieuw-Zeeland, Australië, Italië, Denemarken, Frankrijk en de Verenigde Staten zijn de belangrijke exporteurs van kaas naar China.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin