Amerikaanse olie weer boven $ 50 sinds begin coronacrisis

12-01 |
Foto: ANP
Foto: ANP

De Amerikaanse olieprijzen bereikten afgelopen week voor het eerst sinds het instorten van de markt een niveau van $ 50 per vat voor de notering van West Texas Intermediate (WTI).

De stijging van de olieprijzen wordt gestut door de belofte van Saoedi-Arabië om de productie flink te beperken, met nog eens 1 miljoen vaten minder per dag. Het afgelopen half jaar is de olieprijs voorzichtig omhoog gekrabbeld, maar de prijs voor Amerikaanse olie bleef hangen op een niveau tussen $ 45 en $ 50 per vat, schrijft de Amerikaanse zakenkrant Financial Times. De deal van de Saoedi’s en bondgenoten zorgde ervoor dat ook Brent duurder over de virtuele toonbank gaat: op het toppunt $ 57 per vat, het hoogste niveau in elf maanden.

Zorgen om lockdowns

De afgelopen week hebben vooral de economische impact van beperkingen vanwege het coronavirus, politieke onrust in de VS en de Europese vaccinatiestrategie tegen datzelfde virus, invloed op de prijsvorming op de oliemarkt. Zorgen om nieuwe, langere of strengere lockdowns in Europa en dus een mogelijk kleinere vraag naar olie, zorgden maandag voor een dipje in de olieprijs.

Hulpmaatregelen in VS

De olieprijs en het sentiment op de beurs lopen veelal parallel. De hoop op meer coronasteun voor de Amerikaanse economie zorgde afgelopen week voor een sterk begin van het nieuwe jaar op de beursvloeren. Aankomend president Joe Biden wil miljarden dollars uittrekken om de grootste economie ter wereld door de coronacrisis te loodsen. Volgens hem toont het tegenvallende Amerikaanse banenmarktrapport dat vrijdag naar buiten kwam de noodzaak voor verdere hulpmaatregelen voor huishoudens in de Verenigde Staten.

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:550px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/5ffdbbdfd3628"></iframe>

De dieselprijzen volgen de ontwikkelingen van de olieprijs en stijgen dus ook licht. De afgelopen maanden kostte een liter diesel met LTO Ledenvoordeel rond 90 cent per liter, nu gaat de curve richting € 1 per liter, op dinsdag 12 januari stond de notering op € 0,97.

van Rooijen

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.