Grootste vertical farm ter wereld gebouwd door Amerikaanse Plenty

15-09-2022 | |
Aardbeien die in een vertical farm gekweekt worden voor Driscoll's. - Foto: Business Wire
Aardbeien die in een vertical farm gekweekt worden voor Driscoll's. - Foto: Business Wire

Het Californische bedrijf Plenty gaat de grootste vertical farm ter wereld bouwen in Richmond, Virginia. De ‘Plenty Richmond Farm Campus’ vergt een investering van € 300 miljoen in de aankomende zes jaar.

De vertical farm zal zich met name gaan richten op de productie van zachte vruchten zoals aardbeien en frambozen. De verwachting is dat de locatie jaarlijks meer dan 9 miljoen kilo kan produceren met alle gewassen. Het bedrijf heeft 48 hectare aan grond aangekocht voor de bouw van verschillende complexen voor de vertical farms. CEO van Plenty, Arama Kukutai: “Door de grootste vertical farm van de wereld te bouwen, laten wij zien wat de potentie is van vertical farming. Het kan naar mijn mening echt het voedselsysteem veranderen.”

Vertical aardbeien

De productielocatie in Richmond wordt in samenwerking met een van de grootste zachtfruitverkoper van de wereld gebouwd, Driscoll’s. De eerste locatie op de campus gaat Driscoll’s aardbeien verbouwen. Dit project is het eerste dat aardbeien op grotere schaal gaat produceren in een vertical farm.

Driscoll’s is ook actief in Nederland en verkoopt blauwe bessen en aardbeien. Het zachtfruit van Driscoll’s is speciaal ontwikkeld om langer houdbaar te zijn en wordt jaarrond in de hele wereld geteeld. De eerste vruchten die in de vertical farm worden geteeld, zijn bestemd voor de Noord-Amerikaanse markt, waar de vraag naar zachtfruit toeneemt.

Leestip: Walmart zet in op vertical farming

Voedselzekerheid

In de vertical farm kunnen jaarrond gewassen gecontroleerd verbouwd worden en dat geeft meer voedselzekerheid, volgens Plenty. Naar eigen zeggen kan de productielocatie 350 keer meer produceren dan gangbare telers. Naast de aardbeien worden er op den duur ook faciliteiten gebouwd voor het verbouwen van tomaten, sla en andere groentes.

In januari haalde Plenty een investering van € 400 miljoen binnen. Dit is de grootste investering in een vertical farm tot op heden.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer