Doorgaan naar artikel

Sojaproducenten VS maken herkomst sojabonen traceerbaar

Amerikaanse sojaproducten maken de herkomst van hun sojabonen traceerbaar voor tachtig landen, waaronder Nederland.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
De oogst van soja in de Verenigde Staten. premium

De oogst van soja in de Verenigde Staten.

Amerikaanse sojaproducten maken de herkomst van hun sojabonen traceerbaar voor tachtig landen, waaronder Nederland.

Dat meldt de U.S. Soybean Export Council (USSEC), een belangenorganisatie met leden uit de toeleveringsketen voor soja.

Overdraagbare certificaten

Met een nieuw systeem van overdraagbare certificaten, die de USSEC uitgeeft, kan de klant zien waar de sojabonen vandaan komen en of ze op een duurzame wijze zijn geteeld. De certificaten kunnen maximaal vier keer worden overgedragen. Dit is volgens de organisatie van belang voor Nederland aangezien bijna een kwart van de, jaarlijks uit de Verenigde Staten (VS) geïmporteerde 1,3 miljard kilo, sojabonen meteen doorgaat voor wederuitvoer voor verwerking in het buitenland.

U.S. Soy Sustainability Assurance Protocol

De overdracht van de nieuwe duurzaamheidscertificaten is geregeld in het U.S. Soy Sustainability Assurance Protocol (SSAP). In dit systeem kunnen klanten controleren of de sojabonen voldoen aan de door hen gevraagde duurzaamheidsdoelen. USSEC geeft aan dat het SSAP wordt gecontroleerd door een derde gecertificeerde partij.

Meerwaarde

Henk Flipsen, directeur van de Nederlandse Vereniging voor de Diervoerderindustrie (Nevedi), geeft aan dat de VS met dit systeem slim inspeelt op ontwikkelingen in de Europese markt. De garantie dat soja op duurzame wijze is geteeld, is ook met bestaande systemen al te garanderen. Zo valt het SSAP al onder de door de Europese koepelorganisatie Fefac opgestelde Soy Sourcing Guidelines. Deze richtlijnen dekken in negentien certificeringssystemen, waaronder de in Nederland bekendere Round Table of Responsible Soy (RTSR). Meerwaarde van het nieuwe Amerikaanse systeem met overdraagbare certificaten is dat bedrijven nog beter kunnen controleren en communiceren waar betreffende soja vandaan komt.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin