Amerikaanse steun maakt dollar zwakker

30-07-2020 | |
Foto: Canva/Medioimages/Photodisc
Foto: Canva/Medioimages/Photodisc

De Federal Reserve vindt het vooralsnog niet nodig zijn belangrijkste rentetarief te wijzigen. Wel verlengde de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten deze week andere steunmaatregelen alvast tot 31 maart 2021.

Dit om de Amerikaanse economie door de coronacrisis te helpen. Op de financiële markten was al voorzien dat het rentetarief, dat al enige tijd dicht bij nul staat, ongemoeid zou worden gelaten.

Nadat bekend werd dat de maatregelen werden verlengd, verzwakte de dollar verder ten opzichte van de euro en de pond. Donderdag 30 juli was de euro $ 1,18 waard en de sterling $ 1,30.

Positie dollar als belangrijkste munt onder druk

Volgens de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs staat de positie van de Amerikaanse dollar als ’s wereld belangrijkste munteenheid onder druk. De bank wijst daarbij onder meer op de sterke stijging van de goudprijs die nieuwe records heeft bereikt.

Goldman Sachs zegt dat de sterk stijgende Amerikaanse staatsschuld de kans vergroot dat de Fed de inflatie sterker zal laten oplopen. Dat heeft dus een lagere waarde van de dollar tot gevolg.

Euro aan opmars bezig

Daar komen nog zorgen over het oplaaiende aantal nieuwe coronabesmettingen en de politieke onzekerheid in de Verenigde Staten bovenop. Daar staat tegenover dat de euro aan een opmars bezig is.

Bekijk het verloop van de Euribor-rente en de wisselkoersen van de dollar en het Britse pond via Foodagribusiness.nl/markt

Bekijk het verloop van de Euribor-rentetarieven en wisselkoersen via FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman
Meer over


Beheer