Doorgaan naar artikel

Amerikaanse varkensprijs hard onderuit

Foto: ANP

Foto: ANP

De Amerikaanse varkenshouderij wordt getroffen door de coronaperikelen. Grote ketens als Tyson Foods zien de omzet van vlees met 35 tot 40% dalen. Door de druk op de inlandse markt daalde de Amerikaanse varkensprijs in ruim een week tijd met 27%.

De gemiddelde Amerikaanse varkensprijs die wordt uitgebracht door het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA, stond afgelopen vrijdag (3 april 2020) op $ 42,88 per 100 pounds geslacht gewicht. Omgerekend is dat € 0,874 per kilo geslacht gewicht. Acht dagen eerder stond de notering nog op $ 58,89 per 100 pounds (€ 1,20/kg). Een daling van $ 16,01, oftewel 27%.

Die prijs is erg laag vergeleken met het niveau van vorig jaar voorjaar en zomer. Begin april bedroeg de prijs ruim $ 75 (€ 1,53/kg) en in eind juli met $ 82,54 per 100 pounds (€ 1,68/kg) bijna het dubbele van nu. Europese exporteurs richten toen hun aandacht vol op Azië, waardoor Amerikaanse exporteurs kans zagen in andere delen van de wereld, zoals Mexico.

Prijsdruk

De prijsdruk van Amerika en Brazilië, waar de varkensprijs begin april ruim 10% kelderde, scherpt de concurrentie om de gunst van Chinese importeurs aan. Hoewel de kwaliteit op een lager niveau ligt, hebben de bodemprijzen waarvoor de Amerikanen het aanbieden hun effect op de prijsonderhandelingen van Europese aanbieders met China. Voor de leveringen die zij in april doen geldt al een wat lager tarief dan in de eerste maanden van het jaar. En als exporteurs meer volume willen verschepen, moeten ze direct terug in prijs om een deal tot stand te brengen.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin