Doorgaan naar artikel

Amerikaanse zuivelexport zit in de lift

Afgelopen september namen de volumes van de Amerikaanse zuivelexport toe met 7%. Opvallend is dat de export van mageremelkpoeder voor de tiende maand op rij is gedaald.

Koeien worden gemolken op een melkveebedrijf in Californië. De Amerikaanse zuivelexport groeit dit jaar flink. - Foto: ANP premium

Koeien worden gemolken op een melkveebedrijf in Californië. De Amerikaanse zuivelexport groeit dit jaar flink. - Foto: ANP

Afgelopen september namen de volumes van de Amerikaanse zuivelexport toe met 7%. Opvallend is dat de export van mageremelkpoeder voor de tiende maand op rij is gedaald.

De Amerikaanse export van mageremelkpoeder (SMP/NFDM) tot en met september dit jaar ligt 9% of 63.600 ton lager ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het gaat om een van de weinig zuivelproducten die achterblijft. De totale Amerikaanse zuivelexport is in 2022 met 4% in volume gestegen, zo blijkt uit cijfers van exportorganisatie U.S. Dairy Export Council.

Minder vraag naar mageremelkpoeder in China

De daling in volume mageremelkpoeder is een gevolg van beperkt aanbod in de Verenigde Staten (VS) en minder vraag vanuit China. Ook de vraag vanuit Zuidoost-Azië is gedaald. De VS exporteerde tot en met september dit jaar 620.383 ton mageremelkpoeder. Het gaat in volume om het grootste zuivelexportproduct.

Groot is het contrast met de flink toegenomen vraag naar weiproducten. De export van weiproducten nam toe met 6% toe naar 504.179 ton. De Amerikanen profiteren van de extra vraag naar weiproducten uit de Chinese varkenssector.

Export botervet het meest toegenomen

Percentagegewijs is gedurende de eerste negen maanden van dit jaar de Amerikaanse export van botervet het meest toegenomen. Het gaat hier om een stijging van 39% naar 59.040 ton. Ondanks het krappe aanbod en de zeer hoge prijzen wist de VS in september opnieuw meer boter te exporteren. Het volume groeide met 49% of 1.598 ton. Vooral Canada (+126%, +1.451 ton) was in september een goede klant.

Datzelfde geldt voor Mexico, maar dan wel met een kleiner volume (+106%, +164 ton. Net als in andere delen van de wereld is ook in deze twee landen de melkproductie in de afgelopen anderhalf jaar achtergebleven. Ze vullen de productie aan door import uit de VS.

Vorig week zijn de Amerikaanse boterprijzen wel flink verlaagd. Reden voor deze ontwikkeling was het nieuws dat voorraden op een hoger niveau liggen dan verwacht en dat supermarktketens zich al hebben ingedekt voor de komende feestdagen. De prijzen van boter in de EU vertonen eenzelfde daling.

Boterproductie Nieuw-Zeeland neemt gestaag toe

In Nieuw-Zeeland blijft de boterproductie gestaag toenemen. Dit vanwege een verschuiving van de productmix naar boter en mageremelkpoeder als gevolg van minder vraag naar vollemelkpoeder vanuit China. Dit vormt een extra hindernis voor de Amerikaanse boterexport aangezien de Nieuw-Zeelandse boterprijzen op een lager en dus voor klanten aantrekkelijker niveau liggen. De verwachting is dan ook dat de Amerikaanse boterexport richting einde van dit jaar en begin volgend jaar gaat afnemen.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin