Amerikanen ontwikkelen nóg een kandidaat-vaccin voor AVP

20-08-2021 | |
Bestrijding van de verspreiding van AVP door zwijnen in Duitsland. - Foto: Kees van Dooren
Bestrijding van de verspreiding van AVP door zwijnen in Duitsland. - Foto: Kees van Dooren

Door middel van genetische modificatie zijn onderzoekers van de Amerikaanse Agricultural Research Service (ARS) erin geslaagd om nóg een beschermend kandidaat-vaccin tegen Afrikaanse varkenspest (AVP) te maken.

Het onderzoeksteam zit in het Plum Island Animal Disease Center in de staat New York, en is onderdeel van het Amerikaanse ministerie van landbouw, USDA. De dienst heeft de afgelopen jaren geregeld het nieuws gehaald met de voortgang van hun kandidaat-vaccin ‘ASFV-G-ΔI177L’, waaruit in totaal zes genen waren verwijderd.

Verzwakking van virulentie

In een wetenschappelijke publicatie in het Journal of Virology laat het team nu weten dat nóg een kandidaat is ontwikkeld. Door het verwijderen van het virus-specifieke AVP virus-gen ‘A137R”slaagde het team er in een significante verzwakking van de virulentie te bewerkstelligen – met andere woorden, de nieuw gecreëerde variant van het virus richt minder schade aan en kan daarom een mogelijke kanshebber voor een vaccin zijn. Intramusculair geënte dieren bleven klinisch gezond gedurende 28 dagen. Wel ontwikkelden de dieren een sterke reactie van antilichamen. Belangrijk was dat de dieren waren beschermd toen ze blootgesteld werden aan de originele variant van het virus.

Onduidelijk is nog wat dit betekent voor de beschikbaarheid van een commercieel AVP-vaccin. Doorgaans is het een lange weg van experimenteel kandidaat-vaccin tot beschikbaar commercieel vaccin, met allerlei vervolgtesten. Om het in perspectief te plaatsen: nieuws over het andere kandidaat-vaccin van de ARS werd bekend in december 2019. Hoewel het team van tijd tot tijd bericht over hoopvolle nieuwe stappen, heeft dat nog niet geleid tot een commercieel vaccin.

ter Beek
Vincent ter Beek Hoofdredacteur Pig Progress


Beheer