Doorgaan naar artikel

Amper handel op de aardappeltermijnmarkt

fritesaardappelen in de bewaring.

fritesaardappelen in de bewaring.

De aardappelnotering voor het aprilcontract op de termijmarkt in Leipzig loopt bijna af. De openstaande contracten voor de oude oogst worden dan afgerekend op cashsettlementprijs-niveau.

Afgelopen donderdag steeg de cashsettlementprijs met € 0,20 naar € 1,90 per 100 kilo. Op vrijdag 17 april noteerde het Belgische Belgapom niet voor fritesaardappelen, waardoor al een deel van de Belgische inbreng ontbreekt voor de komende cashsettlementprijs.

Geen enkel april 2020-contract verhandeld

De notering voor het aprilcontract op de termijnmarkt in Leipzig sloot vrijdag op € 2,60 per 100 kilo. Het lijkt erop dat die koers wordt aangehouden op de termijnmarkt. Zolang de fysieke markt niet in beweging komt, lijkt er geen reden te zijn om te handelen. Op maandag 20 april wordt geen enkel april 2020-contract verhandeld bij bijna 3.900 openstaande contracten. Ter vergelijking een jaar eerder werd in de laatste week van april gemiddeld 31 contracten per dag verhandeld bij respectievelijk 3.800 openstaande contracten. In de laatste week van april 2018 waren dat gemiddeld 70 contracten per dag bij 5.500 openstaande contracten. Het aprilcontract voor 2021 sloot maandag op € 12 per 100 kilo.

Flinterdunne notering

Hoewel de handel op de aardappelmarkt flinterdun blijft, noteert PotatoNL wel. Ook al komt de notering al weken tot stand op basis van een enkele transactie met een zeer beperkt volume in tonnen. De fritesnotering voor categorie 1 is deze week onveranderd op € 1,50 tot € 2 per 100 kilo. De steunmaatregel van het kabinet ondersteunt de markt wel, maar meer handel is niet merkbaar. Verschillende telers houden de aardappelen vast en wachten eerst op duidelijkheid over de uitvoering van de steunmaatregel van het kabinet.

Prognose: stabiele prijs.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin