Amper uienhandel tussen kerst en nieuwjaar

29-12-2022 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Veel handel in uien is er niet. Sommige verwerkers zijn na de kerstdagen weer vol aan de slag gegaan en anderen doen het juist rustig aan. Het is over het algemeen allemaal tam zo tussen kerst en de jaarwisseling.

De beurs in Emmeloord noteerde 29 december voor gele zaaiuien onveranderd voor de verschillende maatsorteringen tussen € 38 en € 50 per 100 kilo. De marktstemming is vast. In rode uien is weinig handel en prijzen staan al enkele weken tussen € 26 en € 32.

Spannende weken op komst voor uienhandel

De komende weken worden spannend. Senegal is officieel tot 25 januari geopend voor importuien, in plaats van dat de grens op 15 januari sluit. Gevoelsmatig is het prettig dat het land wat langer open blijft. Maar het is afhankelijk van licenties wie hoeveel uien kan leveren.

Er zijn dit seizoen al veel uien verkocht, ook op termijn. De telers die nog kwalitatief goede, vrije uien hebben, verkopen deze niet zomaar. De stemming is goed en de teler is niet echt zenuwachtig. Sommige verwerkers zijn wel wat zenuwachtiger en zij merken dat Europese klanten de baalprijzen willen drukken nu een rustigere periode voorhanden is.

Het is ook merkbaar voor exporteurs dat verwerkers makkelijk uien aanbieden. Als Senegal geen uien meer afneemt, en Ivoorkust mindert ondertussen ook in afname, is het afwachten wanneer de Europese markt de vraag overneemt.

Uienexport valt niet tegen

Vooralsnog valt de uienexport dit seizoen niet tegen met 650.870 ton uien in week 27 tot en met week 48. Er is dan wel 3% minder uitgevoerd dan vorig seizoen in dezelfde periode, maar gezien de opbrengsten dit seizoen niet heel ruim zijn en de kwaliteit ook niet overal uitstekend is, is deze afzet zeker niet verkeerd.

Prognose: vaste stemming.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer