Europa oogst minder tarwe. Analisten van Rabo Research en Agritel verwachten daarom een prijsstijging. Het is wel afwachten hoeveel tarwe het zuidelijk halfrond later dit jaar gaat oogsten.
De tarweprijs gaat later dit jaar stijgen in de Europese Unie. De productie valt zo tegen dat er maar weinig overblijft om te exporteren. Dat gaat leiden tot prijsstijgingen, schrijft Rabobank in een analyse van de wereldmarkten voor agrarische grondstoffen.
Dit is een mooi vooruitzicht voor de Europese tarwetelers. Momenteel staat de tarweprijs onder druk omdat er volop wordt geoogst. Kopers azen op partijen waar geen ruimte voor is in de opslagsilo’s en dat houdt voorlopig even druk op de tarweprijs. Daarna verwacht Rabo Research een stijging.
“Grote exporterende landen als Frankrijk en Roemenië oogsten veel minder tarwe. Importerende landen kopen dan in Rusland of Oekraïne. Rusland kan meer tarwe exporteren, maar Oekraïne heeft minder beschikbaar voor de export. Gezien deze situatie is tarwe op de termijnmarkt in Parijs (Matif) relatief goedkoop”, schrijven de Rabo-analisten. Zolang de tarweoogst op het zuidelijk halfrond nog niet is gestart, verwachten zij een prijsopdrijvend effect.
Ook het Franse marktbureau Agritel vindt Europese tarwe te laag geprijsd op de termijnmarkt in Parijs. De EU produceert minder tarwe en er is minder tarwe beschikbaar voor de export. “De prijs zal daaraan aangepast moeten worden”, schrijft het bureau in een marktanalyse.
Bekijk het verloop van de tarweprijzen op de termijnmarkten via Foodagribusiness.nl/markt
Gegevens van de Europese Commissie bevestigen dat de export stroef loopt. De EU heeft dit graanseizoen, dat 1 juli is begonnen, tot nu toe 556.000 ton tarwe geëxporteerd naar derde landen. Dat is slechts een derde van wat vorig jaar in juli naar landen buiten de EU is verscheept.
De krapte aan tarwe in de EU is terug te zien in de aankooptenders van Egypte, de grootste tarwe-importeur ter wereld. Egypte koopt vooral tarwe in de landen rond de Zwarte Zee en in de EU.
Nieuwssite Agrimoney heeft de tarwe-aankopen door het Egyptische staatsinkoopbureau GASC op een rij gezet. De laatste tender omvatte 470.000 ton tarwe voor levering in de eerste week van september. De tarwe wordt volledig geleverd door exporteurs in Rusland (350.000 ton) en Oekraïne (120.000 ton). Er komt geen korrel uit de EU.
In heel juli kocht Egypte 1,4 miljoen ton tarwe in het buitenland, verdeeld over 7 tenders. Daarvan is slecht 60.000 ton geleverd door een Europees land (Roemenië). De rest komt uit Rusland en Oekraïne.
Uit het overzicht van Agrimoney blijkt verder dat Egypte in de laatste tender gemiddeld $ 215 per ton betaalt, exclusief transportkosten. Dat is 2% meer dan in de aankooptender van een week eerder. De laatste tender van 470.000 ton was de grootste in bijna twee jaar. Blijkbaar gaat Egypte er ook vanuit dat tarwe duurder gaat worden. Dan kun je het best maar zo veel mogelijk kopen voordat het zo ver is.
In hoeverre de verwachtingen van Rabo Research en Agritel uitkomen, zal vooral afhangen van hoe het zuidelijk halfrond in staat is om in te springen op de tekorten op het noordelijk halfrond. Argentinië en Australië zijn daar de grootste tarwe-exporteurs. Beide landen verwachten tot nu toe goede oogsten.
De International Grains Council (IGC) verwacht dat de wereld dit seizoen 2020/2021 meer tarwe oogst (762 miljoen ton) dan verbruikt (750 miljoen ton). Daardoor groeit de wereldvoorraad aan het eind van dit seizoen naar een record (288 miljoen ton). Als de IGC-prognose uitkomt, kan dat nog een drukkend effect hebben op de tarweprijzen op het noordelijk halfrond.
Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina