Andere EU-handel groenten en fruit in coronajaar 2020

07-06 | |
Veel van de fruithandel gaat via containeroverslag. - Foto: ANP/Peter Hilz
Veel van de fruithandel gaat via containeroverslag. - Foto: ANP/Peter Hilz

Het jaar 2020 kende een sluiting van horeca en de oogst werd bemoeilijkt door coronamaatregelen. Het weer speelde een dwingende rol en brexit dreigde. Hoe zag de Europese handel eruit in zo’n extreem jaar?

De cijfers zijn binnen voor de handel van EU-landen, bewerkt door onderzoeksbureau AMI in het Statistics handbook. Het levert interessante inzichten op. Zo kromp zowel productie als import en export van groenten en fruit in volume. In geld uitgedrukt is het verhaal anders. Alles dat niet geproduceerd wordt in de EU, komt via import van buiten. Daar is een duidelijke verschuiving zichtbaar. De EU-importwaarde van vers fruit steeg zeer fors in 2020, van € 34,7 miljard naar € 36,8 miljard.

Grote spanning op fruitimport

Moet de importtoename fruit begrepen worden vanuit hogere prijzen of doorberekende transportkosten? In het laatste geval hoeft deze ontwikkeling geen structurele importgroei te zijn. De Europese inflatiecijfers voor vers fruit wijzen daar wel op. Vanaf maart tot oktober lagen de inflatiecijfers circa 10% hoger dan in 2019, terwijl voor groenten een vrij normaal prijspatroon werd gemeten.

Ook de fruitexport groeide met € 1 miljard, maar is met € 25 miljard veel kleiner dan de import. Het verschil tussen import en export is de handelsbalans en die werd met € 11,7 miljard ruim € 1 miljard negatiever dan in 2019. Vooral Nederland profiteerde daar als grote importeur van. De vraag is of bij normale handelsverhoudingen en prijzen de import dit jaar weer afneemt.

Nederland kan koppositie fruit pakken

Voor de import van fruit pakt Nederland dit jaar mogelijk de koppositie in Europa. Het nadert Duitsland met een volume van 5,3 miljoen ton. Nederland importeert vooral om door te voeren. Duitsland importeert vooral fruit om consumenten op die grootste EU-markt te bedienen. In 2020 was de Duitse vraag naar Nederlandse paprika en komkommer gunstig.

VK importeert minder groenten

De import- en exportstroom van groenten tussen de EU en landen daarbuiten is veel kleiner dan van fruit. Bij de vaak dagverse groenten waren relatief weinig verschuivingen zichtbaar in het turbulente jaar. De EU-handelsbalans bleef stabiel (€ 1,15 miljard negatief). Voor landen afzonderlijk valt op dat het Verenigd Koninkrijk de importvolumes stevig zag krimpen van 2 miljoen ton in 2019 naar 1,76 miljoen ton vorig jaar. Die trend was niet eerder zichtbaar voor het Verenigd Koninkrijk. Mogelijk is het ook niet helemaal los te zien van de aanvoerproblemen in de eerste coronamaanden en lege schappen.

Frankrijk exporteert meer tomaten, minder kool

De groeiende tomatenexport in Frankrijk en lichte afname van de import lijken parallel te lopen met nieuwgebouwde Franse bedrijven door Nederlandse en Belgische telers. De tomatencijfers zien er goed uit voor Frankrijk. Dat valt niet te zeggen voor de traditionele Franse bloemkool met opnieuw een afgenomen uitvoer. Dat product is van de tweede plek in de export top 10 voor Franse groenten nu gezakt naar plek 4. Bonen en uien namen plek 2 en 3 in afgelopen jaar. Deze producten toonden duidelijk groei.

Frankrijk zakt weg als fruitleverancier

Europese handelscijfers tonen opnieuw een afname van fruitexport door Frankrijk. Sinds 2017 is het volume bijna een derde geslonken. Dat is vooral te wijten aan krimp bij appels en bananen. Ook Italië verloor terrein als exporteur van fruit, maar blijft de nummer 3 van Europa (na tweede exporteur Nederland). Spanje toont stabiele handelscijfers over het jaar 2020 met een gemiddeld volume voor zowel fruit als groenten.

Verheul
Jeroen Verheul Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.