Doorgaan naar artikel

Andere kijk op kringloop

Foto: Boerderij

Foto: Boerderij

Hanna kwam enthousiast thuis. In de auto had ze een vraaggesprek gehoord met een boer uit de Achterhoek. Die was lid van de Vereniging Kringlooplandbouw Achterhoek (VKA).

Hij vertelde tot haar – en mijn – verbazing dat niet minder dan 350 boeren uit ons gebied lid zijn van die vereniging. “Hij had een helder verhaal”, zegt Hanna. “Geen gezeur, maar positief en enthousiast over de kringlooplandbouw. We denken vaak dat het vooral kleine boeren zijn, die aan kringloop doen, maar niets is minder waar. Het zijn behoorlijk grote bedrijven. De boer, die ik hoorde, had 135 koeien. En hij was niet de grootste.”

Een bloeiende vereniging

Ik google even en zie dat VKA een bloeiende vereniging is. Ik wist dat ze bestonden, maar niet dat hun aanhang zo groot is. Wat me ook opviel is dat het bestuur van deze vereniging bestaat uit jonge mensen. Voornamelijk dertigers. De hoofden nog begroeid met een stevige haardos en niet, zoals vaak in bestuurlijke kringen, allemaal grijze of bijna kale k… hoofden. Jong en energiek, zo stonden ze op de foto.

“Wat een verademing”, verzucht Hanna.

Nieuwe mestwet

“We komen meestal in de media met klagende verhalen over hoe slecht alles is. Vorige week nog, met de nieuwe voorstellen voor het mestbeleid. Die werden afgekraakt. Sieta van Keimpema van FDF kondigde meteen weer acties aan. FDF is een zegen voor haar, ze kan zich helemaal uitleven in haar hobby: actievoeren.”

Vooropgesteld: ik ben ook niet onder de indruk van de nieuwe mestwet. Maar ik vind wel dat we veel positiever in het nieuws moeten komen. We zeuren wat af op deze site en in de media. Dat is een heel verschil met wat er ook leeft onder een grote groep boeren. Die krijgt te weinig aandacht, ook van mij.

Schreeuwers krijgen de aandacht, stille werkers niet

Waarom heb ik de laatste jaren niets geschreven over de VKA, vraag ik me af. Terwijl die in mijn directe omgeving zich ontwikkelde tot een factor van betekenis. Met jonge boeren en initiatieven. Schreeuwers krijgen de aandacht, stille werkers niet. Wie zegt dat kringlooplandbouw gekoesterd wordt door veel boeren, heeft gelijk. Daar moet meer aandacht voor komen.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Vergaderboer

Columnist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin