Doorgaan naar artikel

Andere wegen naar een lagere vleesconsumptie

Geüpdatet op:
Commentaar
Eiwittransitie
Foto: Canva

Foto: Canva

En daar was hij weer: de vleestaks. Elk jaar steekt die wel een of twee keer de kop op.

Het is de natte droom van verstokte vegetariërs en veganisten die de vleesconsumptie en daarmee de zo ongewenste vleesproductie willen drukken vanwege dierenwelzijn en/of beperken van broeikasgasuitstoot.

Ongewenste neveneffecten

EY accountants maakt gehakt van zo’n heffing in een onderzoek in opdracht van LNV. Die heffing is alleen effectief als hij Europa-breed wordt ingevoerd, net als de accijnzen op alcoholische dranken. Elke andere vorm leidt tot ongewenste neveneffecten. Heffing bij de bron, dus per slachting, leidt tot een ongekende uittocht aan slachtvee. Heffing op in Nederland geproduceerd vlees leidt tot grote exportstromen van Nederlands vlees, terwijl retailers dan veel onbelast vlees uit het buitenland betrekken. Om over fraudekansen nog maar te zwijgen.

Zo’n heffing klinkt dus leuk voor de bühne en in verkiezingstijd, maar die komt er dus niet

Gezien de ICT-systemen van de fiscus neemt invoering ook nog eens minstens twee jaar, waarbij vijf jaar als nog waarschijnlijker geldt. Zo’n heffing klinkt dus leuk voor de bühne en in verkiezingstijd, maar die komt er dus niet. En waarom zou je hem als verstokte anti-vlezer ook willen? Er zijn ook andere wegen naar een lagere vleesconsumptie, zie de initiatieven als de Nationale Week Zonder Vlees. Je zou het gelet op de uitingen bijna de week van de vleesvervangers noemen. Ook niet vreemd gezien de partners die vooral uit de hoek van de retailers, grote producenten van vleesvervangers, groenten- en fruitleveranciers en cateraars stammen. Die zien zo’n actieweek als gratis reclame voor hun producten.

De helft van de deelnemende vleeseters eet dankzij de campagne structureel minder vlees. Daarmee drukt zo’n campagne de rendabele productie van vlees voor de binnenlandse markt mogelijk meer dan enige vleestaks.

Snel delen

Image
Robert Bodde

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin