Andere wind waait op zuivelmarkt

13-02-2020 | |
Handelaren, kopers en verkopers worden door het coronavirus bang om te reizen. Veel partijen in de zuivel laten zelfs de belangrijke jaarlijkse Gulfood-beurs in Dubai aan zich voorbijgaan. - Foto: ANP
Handelaren, kopers en verkopers worden door het coronavirus bang om te reizen. Veel partijen in de zuivel laten zelfs de belangrijke jaarlijkse Gulfood-beurs in Dubai aan zich voorbijgaan. - Foto: ANP

Het positieve sentiment dat de zuivelmarkt de voorbije weken tekende, is voorbij.

Nagenoeg alle indicatoren wijzen in neerwaartse richting. Room reageert zoals zo vaak het sterkst. De spotprijs daalde van zo’n € 4,10 naar goed € 3,85 per kilo. Ook de spotprijs voor mageremelkconcentraat moest een veer laten en hangt rond de € 2,10 per kilo, al worden ook lagere bedragen genoemd. Daar staan echter bijvoorbeeld hogere transportkosten tegenover.

Geringe koopinteresse

De lagere concentraatprijzen houden verband met de iets afgekoelde markt voor melkpoeders. De spotnotering voor mageremelkpoeder hangt ergens tussen de € 2.550 en € 2.600 per ton. Dat is nog niet slecht, maar de koopinteresse is gering. Hoofdschuldigen lijken toch het coronavirus en de nasleep daarvan. Handelaren, kopers en verkopers worden bang om te reizen. Veel partijen in de zuivel laten zelfs de belangrijke jaarlijkse Gulfood-beurs in Dubai aan zich voorbijgaan. In normalere tijden is het een hooggewaardeerd moment om klanten te spreken en nieuwe orders af te sluiten.

Redelijk goede kaasprijs

De kaasmarkt lijkt het nog redelijk goed te doen, maar ook hier zakt de prijs iets weg. Goudse foliekaas voor levering op korte termijn werd deze week nog verkocht voor bijna € 3,10 per kilo op DAO.eu. Vaak echter wordt er toch tegen lagere prijzen verkocht. De kaashandel daar liep na een piek eind vorige week deze week nog mooi door. De weipoederprijs staat eveneens licht onder druk. De spotmelkprijs lijkt zich ondertussen nog redelijk te houden en is met zo’n 33,5 cent af bedrijf nog redelijk stabiel in de markt.

Prognose: prijsdruk over nagenoeg de hele linie.

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur
Meer over


Beheer