Anglo American neemt Britse kunstmestmijn over

De Britse mijngigant Anglo American wil voor € 470 miljoen de ontwikkelaar van een grote kalimijn in Oost-Engeland Sirius Minerals overnemen. Sirius Minerals is door de hoge kosten van zijn project in financiële nood geraakt, maar kan door de overname zijn plannen doorzetten.

Sirius Minerals is al een eind gevorderd met de bouw van een enorme mijn voor polyhaliet, een kali-achtige grondstof voor kunstmest. Volgens het Britse bedrijf bevindt zich op zijn locatie in Yorkshire een van de grootste voorraden van die stof ter wereld. Omdat het om een natuurgebied gaat, moet het product door een meer dan 30 kilometer lange pijplijn naar de dichtstbijzijnde haven in het Oost-Engelse Teesside getransporteerd worden wat de kosten sterk opdrijft.

Investeringen nodig om kalimijn te ontwikkelen

Sirius heeft al verschillende malen tevergeefs getracht extra geld op te halen. De directie stelde dan ook dat het project zou stoppen als het bod van Anglo American niet door zou gaan. De aandeelhouders van Sirius, die enorme verliezen hebben geleden, moeten het bod echter nog wel accepteren. Anglo American denkt op zijn beurt dat verdere ontwikkeling van de kalimijn een groot aantal nieuwe arbeidsplaatsen op kan leveren.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.