Angst regeert de aardappelmarkt

Beursnoteringen zijn in vrije val en daardoor worden grondstoffenmarkten meegezogen. De aardappelmarkt is in de greep van angst.

De beursnoteringen maken een vrije val. De AEX is maandag bij opening met 6,4% gekelderd. En de noteringen op de grondstoffenmarkten worden meegezogen. Zo ook het aprilcontract 2020 op de termijnmarkt in Leipzig. Deze notering heeft niet eerder onder € 11 per 100 kilo gestaan.

Op maandag 9 maart dook de notering in de ochtend naar € 9,60 per 100 kilo. Er werden 15 contracten werden verhandeld bij de eerste prijsval naar € 9,60. Vervolgens zijn 30 contracten op € 11 verhandeld, maar dit niveau kon niet worden vastgehouden.

De notering ging de middag in op een prijsniveau van € 10, maar zakte vervolgens naar een dieptepunt van € 9,20. De beurs sloot de handelsdag met € 9,30 per 100 kilo. Er zijn deze volatiele handelsdag 353 contracten verhandeld.

Lagere olieprijs drukt de markt

Zorgen om het coronavirus dat de mondiale welvaart bedreigt, blijven spelen en daar is de prijzenoorlog in de oliesector bijgekomen. Saoedi-Arabië heeft de olieprijs verlaagd omdat het oliekartel Opec en Rusland het niet eens konden worden over het beperken van de olieproductie.

Prognose: prijsdruk

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.